Lumea se confruntă cu o potențială criză alimentară și cu prețuri în creștere și asta pentru că războiul din Ucraina amenință livrările de bază, a avertizat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Maximo Torero, economistul șef al Organizației pentru Alimentație și Agricultură din cadrul ONU, a declarat că prețurile alimentelor erau oricum ridicate înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, din cauza efectelor pandemiei de Covid-19. Acum însă, tensiunea războiului ar putea duce la un dezastru în sistemul alimentar global, a avertizat el.
Cel puțin 50 de țări depind de Rusia și Ucraina pentru 30% sau mai mult din aprovizionarea cu grâu, iar multe țări în curs de dezvoltare din nordul Africii, Asia și Orientul Apropiat sunt printre cele mai dependente. Ucraina și Rusia sunt mari exportatori de alimente, așa că războiul amenință în mod direct livrările de produse de bază precum grâul, porumbul și uleiul de floarea soarelui.
Țările sărace suportă cea mai mare parte a creșterii prețurilor. Multe dintre acestea aveau deja probleme financiare, accentuate pe timpul pandemiei.
„Cea mai mare temere a mea este că acest conflict va continua – atunci vom avea o creștere semnificativă a prețurilor alimentelor”, a spus Torero, citat de The Guardian.
Înainte de război, numai Ucraina furniza 12% din grâul necesar la nivel global și a fost cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui. Aproximativ două treimi din exporturile de grâu ale țării fuseseră deja livrate înainte de invazie, iar restul este acum blocat. Însă conform analizei Organizației pentru Alimentație și Agricultură, problema este mai adâncă întrucât Rusia și Ucraina sunt mari producători de îngrășăminte.
Dacă Rusia va restricționa exporturile, situația s-ar înrăutăți iar prețurile ar crește și mai mult.
„Îndemnăm toate țările, nu doar Rusia, să nu pună restricții la export. Trebuie să menținem sistemele alimentare deschise”, a adăugat Torero.
Vă reamintim, după „isteria uleiului” din România, ministrul Agriculturii a dat asigurări că țara noastră are stocuri suficiente de alimente și că situația este monitorizată zilnic.
„Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânțată floarea soarelui, dar avem stocuri. Îi rog pe toți românii să înțeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale”, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Și reprezentanții Guvernului au transmis același lucru, și anume că România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xhai sa mai speculam putin 🙂
PUTINA PANICA, ZILNIC, NU STRICA, ASA-I ????
Sunt depozitele pline cu ulei si carne de porc, mai scutiti-ne, uleiul produs in Romania a ajuns 10 lei iar spagetele Barilla din Italia sunt tot 4 lei, cine e mai roman ? italianul Barilla sau producatorul si distribuitorii nostri care au dus pretul de la 5 lei la 10 lei litrul de ulei de floarea soarelui.