Primul român care a votat în străinătate a fost un clujean care locuiește în Noua Zeelandă, unde singura secție de votare, cea de la Auckland, s-a deschis sâmbătă la ora 20.00, ora României.
La Munchen, mai mulți tineri s-au așezat la rând în fața secției de votare, cu 12 ore înainte de deschiderea urnelor, cu periuțe de dinți în mâini și steagul României. De dimineață acestora li s-au alăturat peste 1.500 de persoane.
Cozi au fost și la Stuttgart, unde românii au fost nevoiți să aștepte câteva ore pentru a vota.
Sursa foto: Facebook.
Și la Londra alegătorii s-au așezat la rând de sâmbătă seara, cu pancarte cu mesaje: “Nu vă înghesuiţi”, “Ţin rând pentru democraţie” şi “Vrem să votăm!”. Românii din Anglia aflați la sute de kilometri de secțiile de votare s-au mobilizat pe Facebook și au închiriat autocare pentru a ajunge la vot.
Un cititor www.tion.ro ne-a trimis fotografii de la secțiile de vot amenajate la Londra. Mulțumim Beny! Nu uitați, dacă și dumneavoastră surprindeți imagini legate de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, ni le puteți trimite pe adresa redacției: redactie@tion.ro sau pe pagina noastră de Facebook.
Românii stabiliți în Suedia, la Goteborg, au închiriat un autobuz pentru a ajunge la secția din Copenhaga, capitala Danemarcei.
Un alt cititor www.tion.ro ne-a trimis fotografii de la secția de vot amenajată la Graz, Austria. Mulțumim Claudiu! El ne-a transmis că a reușit să voteze, după ce a stat 3 ore și jumătate la coadă:
“Am reușit să votez după 3 ore jumătate de așteptat la coadă. Menționez faptul că pe măsura ce eu înaintam, coada se făcea tot mai lungă”, ne-a transmis Claudiu.
Puteți viziona mai multe imagini în galeria foto atașată acestui articol. Nu uitați, dacă și dumneavoastră surprindeți imagini legate de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, ni le puteți trimite pe adresa redacției: redactie@tion.ro sau pe pagina noastră de Facebook.
Peste 1000 de români stau la coadă pentru a vota și la Paris, unde s-au format cozi în fața secțiilor de votare. Alexandru Urdaş, coordonator al Ligii Studenţilor din Franţa, aflat la Paris, a declarat că în faţa secţiilor de votare s-au format două cozi, la una fiind aproximativ 1000 de persoane, iar la cea de-a doua, aproximativ 800 de români.
”Cam 800 de oameni sunt la coada mai mică şi peste o mie la cealaltă. Poliţia e cu noi, e linişte, a început ploaia. Toată lumea este foarte motivată” a declarat Urdaş pentru Realitatea TV.
Și la Chișinău sute de persoane așteaptă să voteze, cozile fiind formate de la ora 05:00, la cele patru secții de votare organizate. În total în Republica Moldova au fost amenajate 21 de secții de votare.
Vă reamintim că în primul tur al alegerilor din străinătate cozile au fost uriașe în mai multe capitale europene, iar mii de persoane nu au putut vota.
În urma problemelor legate de votul din diasporă, ministrul de Externe, Titus Corlățean, și-a prezentat demisia, înlocuitorul său fiind Teodor Meleșcanu. Acesta a făcut apel la românii din străinătate să se prezinte la vot devreme.
În străinătate sunt amenajate 294 de secţii de votare la care românii pot vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
UPDATE 10:50. La Consulatul din Torino sunt peste 3000 de persoane la coadă, oamenii se plâng că sunt ţinuţi ”ca la Zoo”.
Peste 3000 de români așteaptă să voteze în fața Consulatului României de la Torino. Unii dintre aceștia au reclamat faptul că în clădire se intră doar în grupuri de câteva zeci de persoane și că se închid porțile cu lanțuri, restul fiind ținuți ”ca la grădina zoologică”.
”Se intră în grupuri de câte 50 de persoane, apoi se închide poarta. Suntem ţinuţi ca la grădina zoologică, cu lanţurile puse la porţi. Cerem Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri”, a declarat Adrian Chifu, consilier local în Verbania, pentru Realitatea Tv.
Primii alegători s-au aşezat la coadă în faţa Consulatului de la Torino încă de la ora 6.00.
UPDATE 12:20. Ambadadorul Ion Jinga așteaptă la coadă să voteze la Londra.
Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, așteaptă la coadă alături de românii veniți să voteze la secția amenajată la Institutul Cultural Român de la Londra. Încă de la ora locală 08:00, coada era de peste 1000 de persoane.
Potrivit unor martori oculari, timpul de așteptare este de aproximativ o oră, iar procesul de vot decurge “relativ repede”.
În Marea Britanie, unde, potrivit datelor MAE, trăiesc circa 144.000 de români, au fost înfiinţate 11 secţii de vot.
UPDATE 12:40. Ministrul de Externe, la Paris: “funcţionarea cu noile măsuri” la secţiile de la Paris este “ireproşabilă”.
Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, a declarat, la Paris, că numărul de persoane care aşteaptă să voteze este “impresionant”, iar mesajul său ca românii din diasporă să se prezinte cât mai devreme la vot a fost eficient.
“Avem satisfacţia că aici, la secţiile de votare, apelul nostru către cetăţenii care doresc să-şi exprime dreptul de vot pentru a veni cât mai de dimineaţă la secţiile de votare a fost, într-adevăr, urmat. La ora actuală avem deja un număr important de oameni care aşteaptă, iar procesul de votare merge foarte bine”, a declarat, duminică, la Paris, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
El a mai precizat: “Cei care doresc să vină la Paris ca să voteze, mă refer inclusiv la mine, trebuie să înţeleagă foarte bine că, având în vedere dorinţa mare a celor care sunt aici de a vota, orice om care vine de acasă, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca să voteze, privează, de fapt, un alt român din comunitate de dreptul de a-şi exercita votul”.
Șeful diplomației a mai spus că, din calculele făcute, ar putea să voteze toți cei care se prezintă la vot.
“Dacă în 2009, cu cinci ştampile, au votat la Paris, într-o singură secţie de votare, 3.800 de oameni, astăzi, prin măsurile organizatorice care s-au luat, două secţii de votare, 14 ştampile, comisiile sunt complete, ar trebui să ajungem undeva până pe la 10.000 de oameni, fără nici un fel de probleme. Sperăm ca toată lumea să-şi poată exprima dreptul de vot”, a subliniat el.
El a mai menționat că “funcţionarea cu noile măsuri” la secţiile de la Paris este “ireproşabilă”. Legat de celelalte secții de votare din diapora, Teodor Meleșcanu a declarat că nu a intrat încă în legătură cu acestea.
“Tocmai de aceea mă duc acasă, pentru a supraveghea în continuare procesul de votare”, a mai spus acesta.
Cozile s-au format încă înainte de deschiderea urnelor la Paris. În jurul orei 10:00, potrivit unor martori oculari, erau deja 3.000 de persoane care aşteptau la secţia de la Ambasadă.
UPDATE 12:50. ACL a făcut o cerere către BEC pentru prelungirea timpului de votare în străinătate.
ACL a făcut o cerere către BEC, prin care solicită prelungirea timpului de votare în străinătate, a anunțat președintele PDL, Vasile Blaga.
“De altfel, am făcut o cerere către Biroul Electoral Central, prin care am solicitat prelungirea timpului de votare în străinătate, acolo unde sunt oameni care au făcut eforturi deplasându-se la sute de kilometri pentru că nu s-a mărit numărul de secţii ca să voteze şi sper că de data asta cererea să fie aprobată, mai ales că, la toate insistenţele BEC, Guvernul nu a răspuns şi nu a mărit numărul de secţii în străinătate”, a precizat Vasile Blaga.
Reprezentanţii BEC au confirmat că au primit de la ACL o solicitare pentru prelungirea cu două ore a programului de vot din diasporă. Aceștia au mai adăugat că măsura a fost dispusă, prin ordonanţă de urgenţă, în 2012, la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
UPDATE 13:10. Se scandează “Vrem să votăm!” și “Jos comuniştii!” la secțiile de votare din Paris.
Atmosfera a devenit tensionată la cele două secții de vot de la Paris, unde românii care stau de câteva ore la coadă au scandat mesaje antiguvernamentale și “Vrem să votăm”. Numărul persoanelor la cele două secții este estimat de RFI la 5.000 de persoane.
Potrivit mai multor martori oculari, citați de Mediafax, se strigă “Vrem să votăm!”, “Jos Ponta!”, “Jos comuniştii!”. Mai multe persoane sunt nemulțumite de faptul că nu sunt secții în plus față de turul I și solicită să vorbească cu ministrul de Externe, care se află și el la ambasadă, dar până în prezent nu a ieșit la discuții.
Un observator a menționat că momentan votează trei persoane pe minut la o secție și că în acest ritm vor vota doar cu 600 de persoane în plus față de primul tur de scrutin, când și-au exercitat dreptul constituțional 4.378 de români, la cele două secţii din capitala franceză.
Teordor Meleșcanu, ministrul de Externe, le-a recomandat românilor descurajați de cozile de la secțiile de votare din Paris să meargă în alte orașe, cel mai apropiat fiind Nancy, unde nu sunt cozi. Localitatea se află la 385 de kilometri de capitala franceză, iar cei care ar dori să voteze ar fi nevoiți să facă un drum de peste trei ore cu mașina. Cu trenul, distanța poate fi parcursă în aproximativ două ore.
“Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă”, a declarat, duminică, la Paris, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
El a mai precizat că cei care doresc “cu adevărat” să voteze şi “pot să facă acest sacrificiu” să meargă la Nancy, “mai ales că este un oraş superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franţa şi care este bine cunoscut şi în România”.
UPDATE 13:40. Atmosferă tensionată la Consulatul român de la Torino. Jandarmii italieni asigură ordinea.
Mai mulți jandarmi italieni au sosit pentru a asigura ordinea la Consulatul român de la Torino, unde peste 5000 de persoane așteaptă la coadă pentru a vota. Asta după ce unele dintre persoane au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulțumite că sunt nevoie să aștepte ore în șir pentru a intra în secția de votare.
“Coada este foarte mare, se întinde pe aproape un kilometru. 5.000 de oameni aşteaptă la coadă să voteze. Forţele de ordine au sosit la Consulat pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care oamenii sunt revoltaţi de faptul că la fiecare jumătate de oră se permite intrarea a 40-50 de persoane în curtea instituţiei şi apoi porţile se închid”, a declarat, pentru Mediafax, Adrian Chifu, consilier local la Verbania.
Potrivit declarațiilor acestuia, oamenii strigă “Vrem să votăm”, “Jos Ponta”, “Jos comunismul!” și “Iohannis iese preşedinte”.
Persoanele care au venit la Consulat înainte de a se deschide urnele au reușit să voteze după o așteptare de două ore și jumătate, dar timpul a crescut, iar românii sunt nevoiți să stea ore în șir la coadă.
Secţia de votare de la Consulatul de la Torino este singura din Torino, în ciuda faptului că în oraș și în împrejurimi trăiesc aproximativ 100.000 de români. Secția are şapte ştampile şi toţi membrii biroului sunt prezenţi. Aici au fost probleme și în primul tur de scrutin, când mai multe sute de persoane nu au putut vota.
UPDATE 14:50. S-au format cozi și la secțiile de votare din Oslo și Danemarca.
La Oslo, oamenii spun că pentru a ajunge la urne trebuie să aştepte îaproximativ două ore, iar numărul celor care vin la ambasada României este în continuă creştere.
Zeci de persoane aşteaptă la coadă să voteze și în capitala Danemarcei, Copenhaga. Acolo numărul cabinelor de vot a fost mărit de la două, câte au fost în primul tur, la opt, duminică. Românii din Copenhaga spun că votul s-a desfășurat normal la primele ore ale dimineții, dar după prânz alegătorii au fost nevoiți să aștepte în medie, câte o oră, pentru a ajunge la urne.
UPDATE 15:00. Peste 4000 de români protestează la Munchen.
Peste 4000 de persoane așteaptă la coadă la Consulatul de la Munchen şi protestează faţă de măsurile organizatorice luate de autorităţile române. Aceștia reclamă și faptul că doi reprezentanți ai partidelor politice nu s-au prezentat la biroul secției de votare.
“Peste 4.000 de oameni protestează la Consulatul României de la Munchen, întrucât sunt teribil de supăraţi şi nemulţumiţi de modul de organizare din partea Ministerului de Externe şi Guvernului şi cer demisia lui Ponta”, a declarat, pentru Mediafax, Mihai Rusu, membru al diasporei române din Germania.
El a mai precizat că mulți dintre cei care așteaptă la coadă au venit de la distanțe de peste 300 de kilometri pentru a vota, deoarece secția de votare organizată la Munchen este singura din Bavaria. Mihai Rusu a venit la vot cu mai mulți prieteni de dimineață, de la deschiderea urnelor, dar nu a reușit să voteze până acum și estimează că va trebui să mai aștepte încă două ore pentru a intra în secția de votare. Oamenii strigă: “Demisia, demisia Ponta!”, “Noi de aici nu plecăm până nu votăm!”.
Surse oficiale au precizat pentru Mediafax că doi reprezentanţi ai partidelor politice de la biroul secţiei de votare de la Consulatul de la Munchen nu s-au prezentat. La secţia respectivă au fost amplasate şapte cabine de vot şi au fost trimise şapte ştampile.
Video: Facebook/Diana Taut Aslau.
UPDATE 16:30. O ștampilă ar fi fost introdusă în urna de vot, la Torino.
Incidentul a fost anunțat de către ziaristul Eugen Vâlcu, pentru Digi 24 și a avut loc la secția de votare 119, din Torino, de pe Via Ancona, nr. 7.
„La 9.30, în secția de votare, din câte am înțeles, unul din cei care votau a scăpat ștampila în interiorul urnei de vot. Ștampila nu a putut fi recuperată, pentru că nu se poate deschide urna și se votează cu 6 ștampile în acest moment. În secție, eu am avut informația de la observator din partea unui ONG, ne-a spus că i-a solicitat președintelui comisiei să noteze numele celui căruia i s-a întâmplat lucru ăsta. Și președintele comisiei i-a spus „da, o mă descurc eu”. Nu mi-a dat o confirmare dacă a fost identificat omul, nu a putut să-mi dea detalii”, a declarat acesta.
Polițiștii au fost solicitați în acest caz, de către președintele comisiei, dar și în legătură cu aglomerația creată în fața secției de votare.
„Situația este în continuare destul de tensionată și este gestionată de forțele de poliție italiene, care inițial desfășuraseră un dipozitiv în incinta consulatului apoi l-au retras și l-au repoziționat în fața porților consulatului. Oamenii erau striviți de porțile consulatului, de presiunea din spate. O adolescentă s-a simțit rău așteptând să intre”, a mai spus Eugen Vâlcu.
UPDATE 16:40. PMP cere prelungirea programului de vot în străinătate. Elena Udrea nu reușește să voteze la Paris, din cauza cozilor.
PMP cere prelungirea orei de vot pentru diasporă, deoarece sunt multe persoane care stau la rând în ploaie şi în frig, a declarat liderul PMP Bucureşti Daniel Geantă, menționând și faptul că preşedintele PMP, Elena Udrea, se află la Paris “şi nu reuşeşte să voteze din cauza cozilor imense”.
“Cerem prelungirea orei de vot pentru diasporă deoarece sunt extrem de mulţi oameni care stau în ploaie, în vânt la rând şi trebuie să-şi exercite dreptul constituţional de a vota”, a spus Geantă.
El a mai menţionat că votarea ar trebui prelungită încât şi ultima persoană cu drept de vot să-şi poată exercita acest drept, dar și că Elena Udrea nu reușește să voteze.
“Doamna preşedinte Elena Udrea este la Paris şi nu reuşeşte să voteze din cauza cozilor imense care sunt la Ambasada României”, a adăugat preşedintele PMP Bucureşti.
UPDATE 17:30. Biroul Electoral Străinătate: Procesul electoral se încheie la ora 21:00. Textul de lege e clar şi nu lasă loc de excepţii.
Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Străinătate, Andra Monica Asănică, a declarat, pentru Mediafax, că au fost primite cereri pentru prelungirea perioadei de votare de la mai multe asociaţii, însă judecătoarea a explicat că nu este posibil, deoarece legea este clară şi nu lasă loc de excepţii.
“Nu au fost sesizate nereguli în ceea ce priveşte procesul electoral. În schimb, mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat nemulţumirea, prin email sau telefonic, pentru faptul că s-au format cozi şi le este teamă că nu vor vota toţi. Am mai primit sesizări şi de la asociaţii care au cerut prelungirea programului de votare. Potrivit dispoziţiilor legale, procesul electoral se încheie la ora 21:00. BES nu are competenţe să prelungească programul de vot în condiţiile în care textul de lege e clar şi nu lasă loc de excepţii.”, a declarat locţiitorul preşedintelui BES, Andra Monica Asănică.
Legat de recomandările BES către birourile secțiilor de votare, purtătorul de cuvânt a menționat că membrilor birourilor li s-a recomandat să eficientizeze “cât mai mult” procedura de completare a tabelelor.
“Oamenii lucrează la capacitate maximă, spre exemplu la Bologna nici nu au reuşit să se ridice de pe scaune. La secţia de la Ambasada din Paris o doamnă s-a simţit rău din cauza epuizării, i s-a dat puţină apă, a stat 5 minute după care şi-a reluat activitatea”, a mai declarat judecătorul BES.
UPDATE 19:00. Președintele cere Guvernului să se reunească pentru a prelungi programul de vot.
Președintele Traian Băsescu cere Guvernului să se reunească pentru a prelungi programul de vot, asta în condițiile în care zeci de mii de cetățeni români din diasporă stau la cozi pentru a intra în secțiile de votare. Băsescu „solicită Guvernului României o întrunire de îndată în care să emită o ordonanţă de urgenţă care să prelungească programul de votare până la ora 24.00”, se arată într-un comunicat emis de Administrația Prezidențială.
„Intervenţia domnului preşedinte Traian Băsescu vine ca urmare a mesajelor şi semnalelor primite din străinătate, potrivit cărora mulţi cetăţeni români care stau de câteva ore la coadă estimează că nu vor putea vota”, se mai arată în comunicat.
UPDATE 22:00. Aproape 285.000 de români au votat în străinătate până la 19:00, ora României. Mii de români încă așteaptă în fața secțiilor de votare din Londra, Munchen, sau Republica Moldova.
Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, până la ora 19:00 a României au votat aproape 284.970 de persoane, cei mai mulți, peste 18.000, votând în Marea Britanie. Dintre cei 18.030 de români care au votat în Anglia, 8.387 și-au exprimat votul la cele două secții organizate în Paris.
În Franţa au votat 13.032 de persoane, dintre care 5.800 la cele două secţii din Paris, iar în Germania au votat 11.426 de persoane.
Mii de români, încă stau la coadă la secţiile de votare din Londra, Munchen sau Republica Moldova.
UPDATE 22:30. Incidente în fața secțiilor de votare de la Torino și Paris. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene.
Sute de persoane se aflau în fața secției de votare din Torino, duminică, în jurul orei locale 20:45. Unii dintre aceștia au început să strige “Hoţii! “Hoţii!”. Potrivit mai multor persoane aflate la coadă pentru a vota, forțele de ordine italiene au împrăștiat gaze lacrimogene, iar mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Consilierul local din Verbania Adrian Chifu a postat pe Facebook mai multe filmulețe cu incidentul de la Torino, cu titlul: “E război la Torino! Au dat cu gaze jandarmii! Stat român, ruşine!”
Video: Facebook/Adrian Chifu
Incidente au fost înregistrate și la secțiile de votare din Paris, unde sute de români au rămas în fața porților la închiderea urnelor, nereușind să voteze. Mai multe persoane care și-au exercitat dreptul de a vota au rămas blocate în curtea ambasadei și nu li s-a dat voie să iasă.
“Ultimii care au votat sunt ţinuţi la porţi în curte pentru a-i lăsa să iasă toţi odată. În spatele porţilor, oamenii urlă: «Nu plecăm!! Vrem să votăm!!»”, a declarat o tânără prezentă la secţia de vot de la Ambasada din Paris pentru Mediafax.
Românii care nu au apucat să voteze au scandat “Hoţii!”, Hoţii!”, “Demisia”.
Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva românilor care au refuzat să plece.
Citiți principiile noastre de moderare aici!