„Rusia a observat o serie de noi declaraţii antiruse ale preşedintelui Traian Băsescu. (…) Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei «agresiuni împotriva Ucrainei» la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO”, se arată într-un comunicat al Ministerul rus de Externe, adaugând că şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţeannu a respins această declaraţie.„Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenţia clară a Bucureştiului de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina. (…) Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (…) nu este în interesul nimănui”, se mai arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.
În martie, România a denunțat agresiunea rusă în Crimeea și referendumul considerat ilegal ce a dus la anexarea regiunii la Federația Rusă.
Marți, la aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO, Traian Băsescu a arătat că actualul context regional, marcat de ameninţările asimetrice transfrontaliere, instabilitatea regională, o relaţie complexă cu Rusia, încălcări ale dreptului internaţional care se suprapun peste provocările din Afganistan, confirmă analiza României cu privire la pericolul din această zonă.
„Pentru a avea stabilitate în România, trebuie să evităm zonele gri şi ambiguităţile în abordare. Ce soliditate avem în abordarea problemei Transnistrene? De 21 de ani, un format 5+2 nu a dus la soluţionarea problemei. Mai mult, un format internaţional pe care, ori de câte ori vrem să scăpăm de problemă, îl evocăm nu a făcut decât să creeze timp pentru consolidarea statalităţii unei aşa-umite ţări independente, care poartă numele de Transnistria”, a spus Băsescu, la Parlament.
„Condam gestul neprovocat al autorităţilor ruse şi nu recunoaştem anexarea ilegală a Crimeei”, a mai afirmat Băsescu, precizând că România este îngrijorată de evoluţia situaţiei dincolo de Nistru.
UPDATE: Ministerul român de Externe s-a declarat surprins de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus.
„MAE a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Alexander Lukaşevici, în legătură cu unele declaraţii recente ale părţii române faţă de situaţia din Ucraina. (…) România a susţinut şi susţine în continuare, împreună cu partenerii săi din UE şi NATO şi în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este poziţia principială a României, susţinută consecvent şi în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internaţional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional”, a declarat Brânduşa Predescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Externe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!