Membrii comitetului Institutului Nobel s-au reunit, marți, pentru a discuta despre criza din Ucraina și mai ales din regiunea autonomă Crimeea, unde forțe ruse au luat controlul asupra principalelor instituții din regiune.
„Unul din motivele pentru care s-a reunit comitetul este pentru a discuta despre evenimentele recente, iar membrii comitetului încearcă să anticipeze cum ar putea să se desfășoare evenimentele în regiunile fierbinți din punct de vedere politic”, a declarat Geir Lundestad, directorul Institutului Nobel.
Potrivit acestuia, anul acesta comitetul are un număr record de 278 de candidați, inclusiv 47 organizații.
Rusia a preluat controlul asupra regiunii Crimeea, după ce președintele ucrainean Viktor Ianukovici a fost destituit în 22 februarie. Acest fenomen a dus la confruntări serioase între Moscova și Occident.
Papa Francisc și fostul specialist din cadrul Agenției de Securitate Naționale Americane Edward Snowden se află printre nominalizații la Premiul Nobel pentru Pace, alături de Putin.
Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, care a fost împușcată în cap de către talibani, dar a supravieţuit şi luptă în continuare pentru dreptul fetelor la educație, se află și ea printre nominalizați, la fel și câțiva dizidenți ruși care sunt susținători vocali a drepturilor omului.
Comitetul va dezbate și conflictele dintre protestatari și guvernele din Thailanda și Venezuela.
„Primim din ce în ce mai multe nominalizări din partea oamenilor din țări care nu au mai trimis nominalizări până acum”, a mai spus Lundestad.
Deși numele nominalizaților sunt ținute secret timp de 50 de ani, mii de persoane din întreaga lume sunt eligibile să propună candidați, inclusiv oameni politici, iar mulți dintre aceștia își fac publică alegerea.
Marți, în cadrul ședinței, comitetul a redus lista nominalizaților între 25 și 40 de nume, iar până la finalul lunii aprilie, această listă va avea doar 12 candidați.
Câștigătorul va fi anunțat în a doua zi de vineri din octombrie, iar premiul va fi decernat în 10 decembrie, la aniversarea morții lui Alfred Nobel.
Foto: Reuters
Citiți principiile noastre de moderare aici!