„Fluxul de migranţi din ultimele trei zile ne depăşeşte toate capacităţile”, a anunţat guvernul sloven, în urma unei reuniuni de urgenţă, în noaptea de luni spre marţi.
Parlamentul urmează să voteze o nouă lege referitoare la extinderea, în mod excepțional, a puterilor de intervenției ale armatei, limitate în prezent la o asistenţă logistică, informează Mediafax.
„Acest amendament va permite să se încredinţeze militarilor sarcini suplimentare, în circumstanţe foarte particulare şi cu acordul Parlamentului”, se arată într-un comunicat al guvernului sloven.
Premierul Miro Cerar a dat asigurări că acest amendament nu înseamnă stare de urgenţă, însă este necesar ca Slovenia să reacţioneze, în contextul în care Croaţia „refuză să colaboreze” în vederea gestionării crizei migrării.
„Este iluzoriu să se aştepte de la o ţară de 2 milioane de locuitori să oprească, gestioneze şi rezolve ceea ce ţări mult mai mari nu au reuşit să facă”, se mai arată în comunicatul guvernului sloven.
Doar luni peste 8.000 de migranți au ajuns în Slovenia dinspre Croația, mulţi dintre ei traversând “frontiera verde”, adică prin natură, și nu prin puncte de trecere oficiale, a anunțat guvernul de la Ljubljana.
Totuși, doar 2.000 de migranți au putut trece mai departe în Austria, autoritățile slovene acuzându-le pe cele austriece că permit intrarea unui număr limitat de migranţi, ceea ce Viena a dezminţit, notează Mediafax.
La rândul său, poliția din Austria a anunțat că 4.280 de persoane au sosit luni din Slovenia, adică mai mult decât dublu decât a anunţat Ljubljana.
Fluxul de migranţi s-a reorientat către Slovenia, după ce Ungaria, principala ţară de tranzit până atunci, şi-a închis frontiera refugiaţilor în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Articole pe aceeași temă:
Ungaria inchide frontiera cu Croatia
Citiți principiile noastre de moderare aici!