Cuplurile care își doresc să aibă un copil prin metoda inseminării artificiale vor putea selecta, conform specialiștilor în domeniu, cel mai ”deștept” embrion. Clasificarea acestora se va face în funcție de ”IQ-ul potențial”.
Dacă la ora actuală unele clinici oferă metode de screening pentru depistarea embrionilor cu posibile mutații grave, se pare că, în curând, viitori părinți vor putea avea mai multe de spus în privința embrionului ales.
Tehnologia la care se lucrează în prezent ridică totuși semne de întrebare, unii find îngrijorați de aspectul etic problematic al acesteia. Criticii spun că alegerea selectivă a embrionilor este greșită iar oamenii nu ar trebui să interfereze într-atât de mult cu viața.
Stephen Hsu, expert în fertilizare in vitro, spune, citat de The Guardian, că ”Predictorii IQ-ului vor deveni accesibili dacă nu în următorii cinci ani, în următorii zece cu siguranță. Unele țări îi vor folosi”.
În ultimul deceniu, vastele baze de date genetice create le-au permis cercetătorilor să analizeze genele responsabile de anumite caracteristici și să calculeze astfel probabilitatea ca o persoană să aibă o oarecare trăsătură sau să dezvolte o anumită boală cronică.
Bazându-se pe astfel de predicții, cercetătorii speră ca în viitorul apropiat să le ofere doritorilor posibilitatea de a cunoaște nivelul de inteligență probabil al embrionilor folosiți pentru inseminarea artificială.
În cazul în care această tehnologie va deveni disponibilă, fiecare stat va decide ce reglementări va institui în privința ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!