În primă fază, sportivilor li s-a interzis să participe la astfel de evenimente pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina. În martie anul acesta, CIO a emis un set de recomandări, dedicat federațiilor internaționale, astfel încât să permită concurenților din Rusia și Belarus să revină la evenimentele sportive internaționale.
Comitetul Olimpic Rus a fost exclus de CIO, în octombrie, după ce a recunoscut oficial organizațiile sportive regionale din patru teritorii ucrainene anexate de Rusia. CIO susține că sportivii ruși neutri nu trebuie însă excluși din competiții. Dintre cei 4.600 de sportivi la nivel global care s-au calificat până acum la Jocurile de la Paris, opt sunt ruși și trei bieloruși.
Rusia a fost exclusă din competiția la atletism, cel mai important sport de la Jocurile Olimpice – înaintea declanșării războiului, din cauza regimului de dopaj al țării, sponsorizat de stat. CIO a permis însă unui număr de sportivi ruși să concureze ca neutri dacă pot dovedi că nu se dopează. După invazia Rusiei în Ucraina, această opțiune a fost eliminată.
Pe aceeași temă:
România cere interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024
Trimite articolul
XDe ce americanilor nu le-a interzis nimeni sportivii cand au bombardat irak, libia sau Afganistan?
-
Daca debitezi asa ceva, pe tine de ce te suporta pamantul?
-
sau Iugoslavia? De aia pt ca ei fac regulile si nimpun sanctiuni, dar acum li s-a oprit masinaria!
-
Slava Ucraina! Sa moara p(orcii) de ciuda.
-
adica…sa vorbeasca si nea ion, ca si el e om..
Am auzit că şi tenismenii ruşi vor fi reprimiți în competiții. Singura condiție : fără rachete !
“a permis însă unui număr de sportivi ruși să concu.reze ca neutri dacă pot dovedi că nu se dopează”
dap, “sa-si dovedeasca nevinovatia”. fix pe nivelul de “intelegere” a celor tontipentrujustitie. asa e cand traiesti intr-un “stat de drept” “civilizat” etc. etc.