Un summit extraordinar al Consiliului European ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, în data de 23 septembrie, Comisia Europeană îndemnând ca la acea reuniune să fie luate deciziile pentru stabilirea mecanismului prin care să fie distribuiți 120.000 de refugiaţi, anunță Mediafax. Se dorește un mecanism de relocare urgentă.
„Parlamentul European a făcut astăzi un pas important votând în favoarea propunerii Comisiei pentru relocarea din Italia, Grecia şi Ungaria a 120.000 de oameni care au nevoie în mod evident de protecţie internaţională. Comisia salută acest vot şi este în mod special recunoscătoare Parlamentului pentru reacţia rapidă, care a apelat la o procedură de urgenţă pentru a asigura procesul de votare la doar o săptămână după ce propunerea a fost făcută”, precizează Executivul UE în urma votului dat de Parlamentul European privind relocarea refugiaţilor.
CE a solicitat statelor membre să ia toate deciziile necesare la reuniunea extraordinară a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne de săptămâna viitoare.
„La ultima reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care a avut loc pe data de 14 septembrie, majoritatea statelor membre au transmis că sunt dispuse să meargă mai departe cât mai curând posibil. Acum este timpul pentru acţiune. În cazul în care Consiliul va fi de acord cu propunerile Comisiei de marţi, Comisia este pregătită să colaboreze cu statele membre şi cu agenţiile europene corespunzătoare pentru a reloca imediat refugiaţii şi pentru a reduce presiunea asupra celor mai afectate state membre”, mai arată reprezentanţii CE.
În altă ordine de idei, Comisia Europeană a criticat măsurile luate de Ungaria în criza imigranţilor, după ce în ţara vecină s-a ajuns la confruntări soldate cu sute de răniţi la graniţa cu Serbia şi la arestări.
Comisarul UE pentru Migraţie, Dimitris Avromopoulos, a apreciat că este vorba în principal de refugiaţi care au nevoie de ajutor şi că barierele metalice sunt soluţii temporare care creează doar tensiuni, arată Mediafax.
„Cei mai mulţi imigranţi veniţi în Europa sunt refugiaţi care au nevoie de ajutor. Nu există niciun zid pe care să nu îl poţi sări, nicio mare pe care să nu o poţi traversa atunci când fugi de violenţe şi de teroare. Barierele de genul celor construite de Ungaria sunt doar soluţii temporare care i-au făcut pe imigranţi şi refugiaţi să îşi schimbe parcursul şi au generat tensiuni”, a declarat Dimitris Avromopoulos, potrivit Reuters.
Decizia Guvernului de la Budapesta de a amplasa un gard metalic de-a lungul întregii frontiere cu Serbia şi modul în care a fost gestionată criza au iscat critici vehemente, inclusiv din partea oficialilor ONU. Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a respins criticile argumentând că imigranţii sunt violenţi.
„Este bizar şi şocant cum unii membri de pe scena politică internaţională au interpretat evenimentele petrecute miercuri. Vor fi responsabili dacă incidentele se vor repeta”, a spus Szijjarto.
Ungurii şi-au anunţat intenţia de a ridica bariere similare pe segmente ale frontierelor cu România şi Croaţia.
Comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a anunţat însă, joi, că ţara vecină a primit încă şapte milioane de euro pentru a gestiona criza refugiaţilor.
„Am alocat deja aproape şapte milioane de euro, fonduri de urgenţă, care pot fi folosiţi pentru creşterea capacităţii pentru azilanţi. Această sumă se adaugă celor 85 de milioane de euro alocate Ungariei până în 2020. (…) Vom lucra împreună pentru a proteja graniţele externe ale Uniunii. Ştiu că voi vă faceţi partea. Ştiţi, de asemenea, că nu suntem de acord întotdeauna cu metodele folosite. Zidurile reprezintă soluţii temporare. Aţi văzut că servesc doar pentru a devia afluxurile sau pentru a escalada tensiunile. De asemenea, violenţa nu este o soluţie”, a declarat Avramopoulos, după discuţiile avute cu ministrul ungar de Interne, Sándor Pintér, şi cu şeful diplomaţiei de la Budapesta, Péter Szijjártó.
Problema nu va dispărea curând, iar oficialii europeni fac apel la solidaritate.
„Pasarea problemei refugiaţilor de la o ţară la alta nu este o soluţie”, a mai punctat Avramopoulos, conform Mediafax.
Între timp, în Germania, directorul Oficiului pentru Imigranţi şi Refugiaţi, Manfred Schmidt, a demisionat, anunţ făcut joi de ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!