Din 2010 până în 2019, bazinul Amazon din Brazilia a eliberat 16,6 miliarde de tone de CO2 și a absorbit doar 13,9 miliarde de tone, spun cercetătorii, într-un studiu publicat în revista Nature Climate Change, citat de mediafax.ro. Studiul a analizat volumul de CO2 absorbit și stocat pe măsură ce pădurea crește, comparativ cu cantitățile eliberate înapoi în atmosferă în urma incendiilor și distrugerilor.
„Este pentru prima dată când avem cifre care arată că pădurea amazoniană este un emițător net”, a spus co-autorul Jean-Pierre Wigneron, om de știință la Institutul Național pentru Agronomie din Franța.
Conform studiului, defrișările, prin incendii și tăiere, au crescut de aproape patru ori în 2019, comparativ cu anii anteriori, de la aproximativ un milion de hectare la 3,9 milioane de hectare, o suprafață similară cu dimensiunea Olandei, transmite France24, citată de mediafax.ro.
„Brazilia a înregistrat o scădere accentuată a aplicării politicilor de protecție a mediului după alegerea lui Jair Bolsonaro”, a transmis Institutul Național pentru Agronomie din Franța.
Bazinul Amazonului conține aproximativ jumătate din pădurile tropicale din lume, care sunt mai eficiente la absorbția și stocarea carbonului decât alte tipuri de păduri.
Trimite articolul
XCe titlu!
Ar fi fost mai corect ca oamenii au reusit sa emita in atmosfera mai mult CO2 decat toata padurea Amazoniana.