Majoritatea oamenilor au una dintre cele patru grupe de sânge – A, B, AB sau 0 – iar acest lucru nu le influențează viața în mod deosebit, cu excepția situației în care ar avea nevoie de o transfuzie de sânge.
Potrivit mai multor studii publicate de la izbucnirea epidemiei de COVID-19 până în prezent, persoanele care au grupa de sânge A sunt mai predispuse contractării coronavirusului și dezvoltării unor forme grave ale infecției. La polul opus s-ar afla persoanele cu grupa de sânge 0. Totuși, aceste studii care indicau o posibilă legătură între grupa de sânge și noul coronavirus fie au fost desfășurate pe un eșantion prea mic de pacienți pentru a putea fi relevante, fie nu au fost evaluate colegial.
Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital și Beth Israel Deaconess Hospital au publicat joi un studiu amănunțit care nu arată nicio legătură între grupa de sânge a unei persoane și severitatea simptomelor de COVID-19.
”Studiul publicat săptămâna aceasta ar putea contracara o parte din informațiile apărute anterior. Am arătat print-o analiză detaliată că nu avem niciun motiv să credem că grupa de sânge ar putea influența severitatea infecției, pe care am definit-o ca necesitând intubare sau ducând la deces”, a spus Dr. Anahita Dua, coordonatoarea studiului, citată de CNN.
Dr. Jacques Le Pendu, cercetător la Institutul Medical francez INSEM, a explicat că persoanele care au grupa de sânge 0 au un risc mai scăzut de a dezvolta probleme de coagulare, frecvent apărute în infecția cu coronavirus, ceea ce ar putea explica descoperirile de la începutul pandemiei. Totuși, acesta atrage atenția că toate persoanele, indiferent de grupa de sânge, pot contracta virusul și pot dezvolta forme severe ale infecției.
Un alt medic, specialist în boli cardiovasculare și farmacologie, Prof. Dr. Sakthivel Vaiyapuri, de la University of Reading, Marea Britanie, desfășoară la ora actuală, alături de Universitatea Thi-Qar din Irak, un amplu studiu, pe 8.000 de persoane, pentru a vedea dacă există vreo legătură între grupa de sânge și severitatea simptomelor coronavirozei.
”Cei care au grupa de sânge A nu trebuie să se alarmeze, la fel cum nici cei cu grupa de sânge 0 nu trebuie să fie prea relaxați. Din datele pe care le avem până acum, grupa 0 pare a avea un ușor efect protectiv, însă nu pare a fi foarte relevant. Mai avem foarte multe variabile de analizat până putem publica ceva cert”, a spus Dr. Vaiyapuri.
Studiile de acest gen, care vor să afle dacă există o legătură între grupele de sânge și evoluția COVID-19, sunt desfășurate pentru a-i ajuta pe cercetători la descoperirea unui vaccin sau a unor medicamente eficiente și adecvate situației.
Trimite articolul
X“Majoritatea oamenilor au una din cele patru gtupe de sange” , iar restul ce grupa au , mai exista o alta grupa?
-
Da. Exista cei cu RH negativ.
-
Sunt 4 grupe Sanda, doar 4. RH-ul se refera la prezenta sa absenta unui antigen.
-
Toate cele 4 grupe sanguine + factorul R H care poate fi pozitiv sau negativ. Deci toți avem și acest factor.
-
-
Mai e sangele mucegait ,ala albastru,care curge prin venele coronatilor
-
Corect.. Alta grupa nu mai este.. Art. Fara cultura generala
Iisus Christos avea o grupa aparte nu poate fi depistata
Dupa atata timp minunatii nostri jurnalisti, bine pregatiti, nu stiu ca un virus se contacteaza nu ContRacteaza! Nu semnezi niciun contract de buna voie cu el. Chiar asa penibili sunteti?!