Vulcanul Kelud se află la mai puțin de 90 de kilometri de al doilea oraș ca mărime din Indonezia și unul dintre cele mai mari centre industriale din țară. Potrivit unui reprezentat al Agenției pentru dezastre naturale din Indonezia, peste 100.000 de persoane au fost evacuate. Erupția a încetat, dar cenușa s-a împrăștiat pe o suprafață de peste 500 de kilometri, cauzând probleme, mai ales pentru aeroporturi.
Vulcanul Kelud este unul dintre cei 130 de vulcani activi din Indonezia, iar agenția estimează că aproximativ 200.000 de persoane care locuiesc în regiune sunt afectate de erupție. Din cauza norului de cenușă, aeroporturile Surabaya, Yogyakarta, Solo, Malang și Semarang au fost închise.
Vizibilitatea în unele zone afectate a fost redusă la mai puțin de 10 metri, iar școlile au fost închise, în timp ce voluntarii au împărțit măști și mâncare persoanelor evacuate.
Cenușa a căzut și peste cel mai mare templu budist din lume, Borobudur din Yogyakarta, aflat la aproape 135 de kilometri de vulcan.
Agenția pentru dezastre naturale a confirmat că două persoane au murit, după ce acoperișul locuinței lor s-a prăbușit, datorită greutății cenușii. În rest, erupția vulcanului a cauzat prejudicii minime clădirilor, dar un strat de cenușă și nisip, gros de 5 centimetri, a acoperit șoselele din regiune.
Într-un mesaj pe Twitter, președintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a anunțat că intenționează să viziteze zona din apropierea vulcanului Kelud.
Citiți principiile noastre de moderare aici!