Clădiri prăbuşite, oameni cuprinşi de panică pe străzi şi poate sute de morţi – Port-au-Prince, al cărui centru a fost “distrus”, potrivit unui martor ocular, a plonjat în haos după violentul cutremur ce a devastat marţi insula Haiti. Mii de locuitori rătăcesc plângând pe străzile capitalei, descoperind la fiecare colţ imagini terifiante ale dezastrului care s-a abătut asupra acestui oraş cu 2 milioane de locuitori.
La câteva ore după seismul care s-a produs la ora locală 16.53 (23.53, ora României) la numai 15 kilometri vest de Port-au-Prince, comunicaţiile către insula din Caraibe erau întrerupte aproape complet şi nu era disponibil niciun bilanţ al victimelor. “Morţii se vor număra cu sutele când va fi posibil de întocmit un bilanţ”, a declarat un medic pentru AFP, el însuşi rănit şi acoperit de sânge.
La rândul său, Departamentul de Stat de la Washington, unde se organizează mobilizarea ajutoarelor din SUA, a estimat că seismul s-a soldat cu numeroşi morţi. Diplomaţii americani din capitala haitiană au văzut “multe cadavre pe străzi şi pe trotoare”.
Potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului, cutremurul, foarte violent, a durat mai mult de un minut şi a făcut ca maşinile de pe stradă să salte pur şi simplu.
Mii de persoane au ieşit pe străzi după cutremur. “Centrul Port-au-Prince este distrus, este o adevărată catastrofă”, a declarat un locuitor.
Cartierul general al Misiunii de stabilizare a ONU din Haiti s-a prăbuşit în mare parte, potrivit unuia dintre angajaţii ONU. “Sunt numeroase persoane prinse sub dărâmături, sunt morţi şi răniţi”, a declarat el. Numeroşi angajaţi ai ONU sunt daţi dispăruţi în Haiti după violentul seism care a provocat marţi pagube grave la sediul Misiunii de stabilizare a ONU din această ţară (MINUSTAH), a anunţat ulterior un oficial al organizaţiei. MINUSTAH staţionează în insulă din iunie 2004 şi numără circa 11.000 de persoane, între care 7.000 de soldaţi şi 2.000 de poliţişti.
Un angajat umanitar prezent la Port-au-Prince a descris situaţia ca fiind un adevărat “haos” şi a spus că se teme că sunt mii de morţi, potrivit ONG-ului american Catholic Relief Services.
Un jurnalist al unei televiziuni haitiene recepţionate la Washington pe internet, a informat că numeroase clădiri publice ale capitalei, inclusiv sediul Preşedinţiei, s-au prăbuşit. El a enumerat printre imobilele distruse “Palatul Naţional, Ministerul de Finanţe, Ministerul Lucrărilor Publice, Ministerul Comunicaţiilor şi Culturii, Palatul de Justiţie, Şcoala Normală Superioară”, dar şi clădirile care găzduiesc sediul Parlamentului, precum şi catedrala din capitala haitiană.
La Pétionville, periferie a capitalei situată al 12 kilometri depărtare, numeroase clădiri au fost pur şi simplu puse la pământ de şocul cutremurului.
Fotografii difuzate pe Twitter şi prezentate ca fiind instantanee luate după seism arată situaţii cu adevărat haotice. Într-una dintre imagini, un bărbat fuge cu gura deschisă, cu faţa panicată, pe fundalul clădirilor prăbuşite. Într-o alta, o femeie îşi ţine capul în mâini în faţa unei case distruse.
Ambasadorul haitian în Statele Unite a spus că este “o catastrofă majoră” pentru cea mai săracă ţară a continentului american, deja lovită în ultimii ani de o serie de catastrofe.
Preşedintele american Barack Obama a anunţat într-un comunicat că Statele Unite sunt gata să vină în ajutorul poporului din Haiti. Şi alte ţări şi-au oferit deja ajutorul, între care Franţa, Venezuela şi Canada.
ONU încerca în zadar să ia legătura cu reprezentanţii săi din Haiti, dar se pregăteşte pentru un efort masiv de ajutor internaţional.
Seismul, al cărui epicentru s-a situat la numai 10 kilometri adâncime, a fost atât de puternic, încât a fost resimţit până la Guantanamo, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al centrului american de detenţie din Cuba, situat la aproape 300 de kilometri de Port-au-Prince.
O alertă de tsunami a fost imediat emisă pentru întreaga regiune a Antilelor, dar a fost apoi ridicată în cursul serii. Două replici puternice ale cutremurului au avut loc la scurt timp după seismul iniţial. Prima a avut o magnitudine de moment de 5,9 şi s-a produs la şapte minute după seism, în timp ce a doua, de magnitudine 5,5, s-a înregistrat la 12 minute după prima replică.
Pentru a măsura puterea unui cutremur, institutul american USGS foloseşte “magnitudinea de moment”, o scară deschisă pe care un seism ce atinge magnitudinea de cel puţin 6 este considerat puternic.
Insula Haiti a fost deja lovită de o serie de catastrofe naturale, între care urgananele din 2008, care au provocat moartea a peste 800 de persoane şi au lăsat circa un milion de sinistraţi. Aproape 100.000 de case au fost avariate.
Haiti are o populaţie de circa nouă milioane de locuitori, dintre care peste două milioane trăiesc la Port-au-Prince şi în împrejurimile sale. Aproape 70% dintre haitieni trăiesc cu mai puţin de doi dolari pe zi.
După seismul de marţi, mulţi locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească domiciliile şi s-au refugiat pe terenuri de sport sau în spaţii deschise, unde nu riscă să fie striviţi de prăbuşirea unor imobile. Unele clădiri au căzut la pământ ca nişte castele din cărţi de joc. Altele sunt încă în picioare, dar au fisuri mari, mărturie a şocului seismului. Palatul prezidenţial s-a prăbuşit, dar şi spitale, hoteluri şi şcoli, au relatat locuitorii insulei.
La puţin timp după cutremur, peste capitala haitiană s-a lăsat noaptea, lăsând străzile devastate în întuneric complet, ceea ce a amplificat şi mai mult panica ce a pus stăpânire pe populaţie. Vehicule ale poliţiei haitiene, ale Naţiunilor Unite sau Crucii Roşii încearcă să transporte răniţii, dar casele distruse blochează circulaţia pe alocuri.
O altă dificultate pentru echipele de salvare şi locuitori este că mijloacele de comunicaţie telefonică au fost serios afectate şi e greu de prins o legătură cu Haiti din străinătate. Majoritatea staţiilor de radio şi televiziune ale capitalei nu au funcţionat mai multe ore de la producerea cutremurului, iar puţinele posturi de radio care emit lansează apeluri de urgenţă.
La liceul francez din Haiti, mulţi elevi sunt blocaţi înăuntru şi nu au veşti despre părinţii lor. O universitate privată din capitală s-a prăbuşit şi mulţi studenţi erau prinşi sub dărâmături. Şi alte instituţii universitare, precum Şcoala Naţională de Administraţie şi universitatea Agenţiei Universitare a Francofoniei au fost distruse de seism şi sunt oameni prinşi înăuntru.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!