Cele două tinere fac parte din organizația ecologistă Just Stop Oil, care solicită oprirea imediată a oricărui nou proiect petrolier sau gazier. După ce au aruncat cu supa de tomate, s-au lipit cu o substanță adezivă de un perete.
Conform reprezentanţilor galeriei de artă, rama tabloului a suferit „pagube minore”, însă opera este intactă, deoarece este protejată de un geam.
Celebrul tablou a fost pictat în 1888 şi are o valoare estimată la peste 84 de milioane de dolari. Pictat în localitatea Arles din sudul Franţei, tabloul lui Van Gogh prezintă 15 flori (floarea-soarelui) într-o vază galbenă, pe un fundal galben.
Poliția britanică a fost anunțată și s-a deplasat rapid la faţa locului. Cele două tinere activiste, în vârstă de 20 şi respectiv 21 de ani, au fost arestate şi acuzate de vandalism şi de încălcarea proprietății în formă agravată.
„Ce este mai important, arta sau viaţa? Este arta mai importantă decât mâncarea? E mai importantă decât dreptatea? Sunteţi mai interesaţi de protejarea unui tablou decât de protejarea planetei noastre şi a oamenilor?”, a declarat Phoebe Plummer, una din activiste, în faţa capodoperei vandalizate.
Această acţiune a mişcării Just Stop Oil, care a vizat în trecut şi alte opere de artă, s-a produs în cadrul unei luni de proteste climatice prin care activiștii de mediu au blocat de mai multe ori o serie de străzi şi de poduri.
„Criza provocată de creşterea costului vieţii provine din energiile fosile – viaţa cotidiană a devenit inabordabilă pentru milioane de familii care suferă de frig şi de foame – ele nu dispun nici măcar de mijloacele financiare pentru a-şi cumpăra o conservă de supă.
În acelaşi timp, există oameni care mor din cauza incendiilor şi a secetelor provocate de dereglările climatice. Nu putem să ne permitem noi proiecte petroliere şi gaziere, pentru că ele vor distruge totul”, a mai declarat Plummer, citată în comunicatul publicat de mişcarea Just Stop Oil.
Acte de vandalism în lanț
“Sunflowers” este cel de-al doilea tablou de Van Gogh care a fost vandalizat de activiştii mișcării, după ce alţi doi membri ai acesteia şi-au lipit mâinile cu o substanță adezivă de pictura „Piersici înfloriţi”, realizată în 1889 şi expusă la Courtauld Gallery din Londra, la sfârşitul lunii iunie.
Reprezentanţii aceleiaşi mişcări ecologiste au protestat într-o manieră similară şi atunci când au vizat un peisaj pictat de Horatio McCulloch, “My Heart’s In The Highlands”, expus la Kevingrove Art Gallery and Museum din Glasgow, precum şi o copie veche de 500 de ani a celebrei picturi „Cina cea de Taină”, de Leonardo Da Vinci, expusă la Royal Academy din Londra.
Trimite articolul
XIdioatele astea ar trebui puse sa munceasca fortat pana aduna cei 84mil de dolari!
-
Pictura aia valoareza atata doar si doar pt ca exista niste oameni poate parveniti,care cred ca pt ei atata valoreaza o opera de arta. In rest e ceva dispensabil. Nu trebuie la nimeni asa ceva, spre deosebire de sanatate. Un artist cloneaza pictura aia pa nevoie. O zi buna. Plus ca era sub sticla, cam fraiere si alea 2.
-
sicman, intreaga ta viata valoreaza 0, sa stii, in comparatie cu o aschie din rama acelui tablou
-
Nu trebuiau dezlibite.
“Exista familii care nu-si permit o conserva de supa” – astea sigur cred ca supa creste in conserva …
Cam asta va fi si rezultatul campaniei #RomaniaEducata.
sigur erau USR-iste
-
Sigur ești trepanat de telecomandă.
La munca baaaaa!!!!!