Institutul de Medicină Tropicală din Anvers (ITG) a vrut să verifice suspiciunile apărute în mai multe țări mediteraneene că țânțarii comuni au devenit mai rezistenți la insecticide.
Cercetările ITG au confirmat rezistența țânțarilor la o serie de insecticide comune, precum permetrinul, deltametrinul, malationul, bendiocarbul şi DDT. Țânțarii folosiți pentru studiu au fost expuși la aceste insecticide timp de 24 de ore, mai puțin de 90% dintre ei murind.
Descoperirea reprezintă o veste proastă pentru sănătatea publică deoarece țânțarii pot răspândi foarte multe boli la oameni.
„În fața acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacția este adesea de a dispersa insecticide. Dar, odată cu această rezistență, acest mijloc de control nu va mai fi o opțiune, iar noi vom fi mai vulnerabili”, avertizează centrul de cercetare din Belgia, citat de HotNews.ro.
În ultimii ani, cazurile de febră West Nile s-au înmulțit în Europa. În România, conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică, în perioada 6 iunie – 17 august 2023 s-au înregistrat șapte cazuri confirmate de infecție cu West Nile. Dintre persoanele infectate, trei au murit.
În urmă cu o lună, epidemiologii din Statele Unite ale Americii avertizau și ei că virusul West Nile ar putea pune probleme pe viitor, și asta din cauza rezistenței lor la insecticidele folosite în prezent.
Trimite articolul
XUnbelievable 🤔
I-au stropit cu substante de la Hexifarma.