Potrivit CNN, ediția din acest an a Mobile World Congress a pus în discuție ideii inovative precum posibilitatea ca mașinile să comunice între ele, automate de mâncare inteligente și care este următorul pas în domeniul internetului pe mobil, după 4G. Iată care sunt cele mai interesante soluții tehnologice prezentate în acest an la Barcelona.
1. Viitorul este… 5G
Potrivit directorului organizației GSMA, unul dintre organizatorii acestui congres, Anne Bouverot, viitorul este și mai interconectat decât ne imaginăm.
„Am început să discutăm despre tranziția la 5G, care în acest moment încă nu există. (…) Acum, cu 4G este dificil să transmiți o cantitate mare de informații 3D în timp real. Astăzi este imposibil acest lucru, dar este ceva ce am vrea să fie posibil cu ajutorul 5G”, spune Bouverot.
Dacă încă nu se știe exact cum va funcționa 5G, până în 2020 vom avea posibilitatea de a experimenta cu această tehnologie, promite Anne Bouverot.
2. Mașini conectate între ele
Mașinile nu mai sunt simple vehicule, ele se transformă rapid în adevărate hotspot-uri mobile. Audi și General Motors au introdus deja tehnologia 4G LTE la anumite modele de mașini, dar, pe viitor, toate modelele de Audi realizate începând cu 2016 vor fi echipate cu Audi Connect, un sistem de navigație ce incorporează și posibilitatea de a naviga pe internet și de a realiza un hotspot în interiorul autovehiculului. Principalul avantaj al acestei tehnologii este faptul că putem accesa orice informație în timp ce conducem, fără a ne lua mâinile de pe volan și privirea de pe drum. Planurile de viitor al acestei companii este de a conecta acest autovehicule cu alte gadget-uri.
„Este vorba despre vehicule care comunică cu alte vehicule, dar și despre vehicule care comunică cu elemente de infrastructură. Vrem ca mașinile să lucreze cu propria noastră casă, astfel încât obiectele inanimate să aibă grijă de noi, în loc noi să avem grijă de ele. (…) Vreau să pot să-i spun mașinii mele, când sunt la zeci de metri distanță de casă, că vreau ca ușa de la garaj să fie deschisă, ușile de la intrare să fie descuiate, sistemul de securitate să fie dezactivat, iar termostatul să fie dat la maximum. Vrem să îmbunătățim calitatea vieții oamenilor”, spune Glenn Lurie, directorul executiv al companiei de telecomunicații AT&T.
3. Iluminat stradal inteligent
În pavilionul verde al congresului, Sierra wireless și Philips CityTouch au făcut demonstrații cu un nou sistem de iluminat care va economisi municipalităților bani și energie. Sistemul conectează fiecare iluminat stradal individual la internet prin rețele 2G, 3G și 4G. Astfel, autoritățile au posibilitatea de a monitoriza și manageria fiecare lampă stradală în mod individual, putând să le ajusteze în funcție de condițiile meteo. De asemenea, se pot seta anumite sisteme de funcționare, precum reducerea luminii în centrele de afaceri în timpul weekendurilor.
„Acum totul este conectat. Sistemul va permite municipalității să controleze în totalitate iluminatul în orașe. Nu doar vor putea să le pornească și să le oprească când vor, ci vor putea să le programeze manual în funcție de anumite evenimente. Se vor putea aprinde lumini acolo unde este necesar, la locul unui accident, sau în timpul unei furtuni. În viitor, orașul va ști, în timp real, câtă energie consumă. Astfel, se va putea controla consumul de energie și se va putea formula un plan pentru consumul pe viitor”, spune Olivier Beaujard, vicepreședintele companiei Sierra Wireless.
4. Automatele de mâncare nu ne vor mai ”mânca” monedele
Pavilionul plăților mobile de la Mobile World Congress este unul dintre puținele locuri unde banii… nu vorbesc. Sistemele mobile de plăți și plățile digitale au fost subiecte fierbinți la această ediție a congresului, chiar și atunci când a fost vorba despre tranzacții simple, precum achiziționarea unui suc de la un automat. În cadrul acestui pavilion, compania germană SAP a prezentat automatele de mâncare inteligente.
„Poți să-ți personalizezi orice vrei să cumperi, folosești telefonul să plătești și nu trebuie să utilizezi bani cash sau alte sisteme de plăți”, explică președintele SAP, Franck Cohen.
Acesta spune că automatele inteligente vor putea să transfere bani dintr-un cont bancar, vor putea prezenta un istoric al cumpărăturilor, ba chiar va oferi posibilitatea clienților de a achiziționa un produs pentru un prieten… prin Facebook.
5. Realitatea virtuală nu mai este doar pentru jocuri
Căștile de realitate virtuală au fost cele mai populare gadget-uri la acest congres. Oculus Rift a prezentat o mulțime de astfel de căști, ce pot fi folosite nu doar pentru jocurile video.
„Căștile de realitate virtuală au fost create pentru a arăta oamenilor ceea ce nu pot vedea. Dorim să afundăm oamenii într-o anumită experiență… poți descoperi, de exemplu, interiorul unei mașini. Această tehnologie are un potențial uriaș și are nenumărate aplicații, mai ales în vânzările online – poți să te plimbi printr-un magazin, să vezi produse. Există o mulțime de posibilități. Îți permite să vizitezi, să te plimbi prin locuri diferite, să experimentezi lucruri care altfel, cu alte media, nu ai putea”, explică Andrew Parker, directorul programului Connected Living, din cadrul organizației GSMA.
Ție care dintre aceste tehnologii ți se pare cea mai interesantă?
Citiți principiile noastre de moderare aici!