Potrivit Hotnews, planeta descoperită se află la 41 de ani-lumină distanță de Pământ, în constelația Octantul (vizibilă pe cer doar din emisfera australă) și a fost denumită LHS 475 b.
LHS 475 b este însă mult mai aproape de steaua sa (LHS 475) decât este Pământul față de Soare, iar perioada de revoluție a exoplanetei este de doar 2 zile. Asta înseamnă că planeta LHS 475 b are cu câteva sute de grade mai mult decât Pământul și cercetătorii nu sunt încă siguri dacă planeta are sau nu atmosferă, pentru că datele primite de la James Webb nu sunt concludente în această privință: dacă steaua LHS 475 ar fi de dimensiunile Soarelui, ar fi imposibil pentru o planetă atât de apropiată să aibă atmosferă, însă LHS 475 este o pitică roșie, ceea ce înseamnă că temperatură sa este aproximativ jumătate din cea a Soarelui, deci nu este exclusă ipoteza existenței atmosferei.
Telescopul spațial James Webb este deocamdată singurul care poate studia atmosfera acestor planete îndepărtate și în datele trimise deja anul trecut au fost identificate exoplanete care aveau vapori de apă în atmosferă. Misiunea cercetătorilor continuă pentru a înțelege originea planetelor din afara sistemului solar.
Trimite articolul
X“perioada de revoluție a exoplanetei este de doar 2 zile” Perfect, 1 si 2 ianuarie, zile libere 🤪
Cred ca stiinta avanseaza mai mult odata cu construirea acestor “jucarii” decat odata cu “descoperirile” lui peste prajit.