Nicolae Timofti i-a reproşat lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldoveneşti și și-a exprimat regretul în legătură cu atitudinea Rusiei faţă de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE.
“Ne pare rău că, în urma negocierilor şi consultărilor pe care le-am avut, colegii noştri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului”, a subliniat Timofti.
Vladimir Putin şi-a exprimat regretul că Republica Moldova refuză să consulte Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeană.
“Rusia a iniţiat consultări intense cu Uniunea Europeană şi Ucraina. Şi iată rezultatul, am convenit că intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amânată. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relaţii? Ne-am adresat (Chişinăului) în repetate rânduri cu o propunere similară, dar, din păcate, nu am primit un răspuns clar din partea colegilor noştri moldoveni”, a denunţat liderul rus.
“Nu ne-am opus niciodată unor relaţii mai apropiate cu UE, noi înşine dorim această apropiere”, a mai spus Putin, notând că “dificultăţile apar nu din cauza unor măsuri restrictive, ci a refuzului partenerilor noştri de a să discuta în mod deschis despre toate riscurile pentru economia rusă”.
Schimbul de replici între Putin şi Timofti a continuat chiar şi în timpul discursului lui Emomali Rahmon, preşedintele Tajikistanului. Deși nu au reușit să audă schimbul de replici dintre cei doi, jurnaliștii au transmis că Putin şi Timofti au fost aproape de a se lua la bătaie, scrie Moskovski Komsomoleţ în ediţia de vineri.
Potrivit cotidianului, tensiunile dintre liderul rus şi cel moldovean au provocat îngrijorarea preşedintelui Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev. Acesta chiar a scris cu creionul un mesaj adresat liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, însă președintele Moldovei și cel al Rusiei s-au calmat destul rapid, iar intervenția preşedintelui belarus nu a fost necesară.
În 18 iulie, Rusia a impus un embargou asupra importurilor de fructe şi legume din Moldova. Din 1 septembrie administrația de la Moscova a introdus şi taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova. Măsura a fost decisă după ce Chişinăul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE.
Foto: inprofunzime.md
Video:EnemyOpsBelNews+
Citiți principiile noastre de moderare aici!