Fostul premier va fi audiat circa şase ore, timp în care va încerca să-şi justifice decizia de a implica ţara în 2003 în războiul din Irak alături de SUA. La aproape şapte ani după decizie, Tony Blair rămâne foarte criticat pentru implicarea a 45.000 de militari în acest conflict, în pofida absenţei unei rezoluţii ONU şi a opoziţiei britanicilor.
Semn al faptului că acastă audiere este extrem de aşteptată, comisia a fost nevoită să organizeze o tragere la sorţi pentru public, fiindcă altfel sala ar fi fost neîncăpătoare.
Mai mult de 3.000 de persoane au cerut să asiste la audiere, dar numai 80 au primit acest drept.
Tony Blair va fi întrebat despre momentul precis în care a implicat ţara în războiul din Irak şi dacă s-a bazat pe consilierul juridic al guvernului britanic, Peter Goldsmith, care trebuia să determine dacă intrarea în război era legală. Comisia va încerca să afle şi dacă el a manipulat sau exagerat informaţiile de care dispunea despre presupusa ameninţare a armelor de distrugere în masă.
După şapte ani, 52% dintre britanici cred că Tony Blair i-a indus deliberat în eroare, spunând că Saddam Hussein avea astfel de arme. Opozanţii sunt pe picior de război. Ei vor avea o serie de proteste cu ocazia audierii.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!