Măsura intră în vigoare de la 1 iulie și se aplică tuturor celor care au peste 12 ani și intră pe cale terestră în Grecia. Cei care merg cu avionul în țara elenă scapă de aceste noi reguli.
„Există un element de noutate pentru cetățenii care urmează să se deplaseze în Grecia – a fost introdusă recent obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de țara de origine. Asta înseamnă că cetățenii români care vor intra pe cale rutieră în Grecia vor fi testați cu toții, indiferent de țara de origine, iar cei depistați pozitiv vor fi supuși regimului de carantină pentru o perioadă de zece zile, fie la locul de domiciliu, dar în cazul turiștilor vorbim de locații stabilite de autoritățile elene”, a declarat Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, la Digi24.
Certificatul digital Covid-19 facilitează libera circulație, în sensul asigurării unui acces securizat unitar la verificarea informațiilor privind vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Dar fiecare stat-membru al UE poate suplimenta anumite elemente, cum e în cazul Greciei testarea rapidă. Copiii sunt exceptați de la testare. Aceste măsuri se aplică persoanelor peste 12 ani.
„Aș vrea să subliniez câteva recomandări – să încercăm să evităm deplasarea în weekend, dar mai ales în prima parte a zilei de sâmbătă, pentru că atunci se adună fluxuri de turiști din toată regiunea, să completăm toate documentele din timp, astfel încât să evităm timpii suplimentari. Încă un aspect, necompletarea PLF-ului, conform legislației din Grecia duce la nepermitarea intrării și o amendă de 500 de euro. Faptul că polițiștii permit să completeze la fața locului e o decizie luată punctual de polițiștii de frontieră”, a mai spus Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, pentru aceeași sursă.
UPDATE. Ambasada Greciei contrazice Ministerul român de Externe: Regulile nu s-au schimbat
Regulile de intrare în Grecia nu s-au modificat, a anunțat Ambasada Greciei la București, la scurt timp după declarațiile purtătoarei de cuvânt a MAE. Testarea la punctele de trecere a graniței se va face, în continuare, aleatoriu.
Reprezentanții Ambasadei Greciei la București au declarat joi pentru Digi24 că intrarea în Grecia se face după vechile reguli: testarea călătorilor la punctele de frontieră este aleatorie, pe baza unui soft. Notificarea a fost trimisă către Ministerul român de Externe și nu conține noutăți în privința regulilor de intrare în Grecia.
Informația a apărut și pe site-ul Ministerului de Externe, care este așteptat să vină cu noi precizări.
Trimite articolul
XCaz tipic de greseala pentru care cucuoana purtatoare de cuvant ar trebui sa platesca cu jobul.
3 greseli in 1: nu a inteles mesajul, ca urmare l-a raspandit gresit si nu are nici intelegerea fenomenului (cum sa testezi toti oamenii la vama??!!)
Poate i se gaseste totusi un loc la Banca Nationala…
-
Cu testul rapid. Exista teste care dau rezultatul in 5-15 minute. Tot ce le trebuie este un cort si cativa angajati.
Imagineaza-ti ca pot amplasa cortul cu ~300m inainte de vama, iau probele de la ocupantii fiecarei masini, si pana masina ajunge la rand, rezultatul ajunge la vamesi. Daca vreo proba din masina este pozitiva se carantineaza toti pentru ca aproape sigur s-au infectat.
Astfel, intarzierea ar fi intre 0 minute daca este coada si 16 minute.
In dulcele grai birocratic romanesc: Toti romanii care vir in Grecia vor fi testati de COVID. Prin sondaj.