Potrivit agenţiei Itar-Tass, deputaţii din regiunea transnistreană solicită liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran pentru alipirea ulterioară la Rusia.„Scopul final al poporului transnistrean este recunoaşterea statului creat”, a declarat vicepreşedintele Sovietului Suprem, Serghei Ceban.
Textul votat de Parlamentul din regiunea separatistă conţine, între altele, următoarea declaraţie: „Dreptul popoarelor la autodeterminare ar trebui să stea la baza deciziilor politice şi fiecare stat este obligat să respecte acest drept în conformitate cu normele universal recunoscute ale dreptului internaţional”.
După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, preşedintele Sovietul Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare Dumei de Stat prin care a cerut ca Moscova să examineze posibilitatea alipirii şi a regiunii transnistrene.
Liderul regiunii separatiste din Republica Moldova Evgheni Şevciuk a declarat că Uniunea Europeană trebuie să recunoască independenţa Transnistriei dacă doreşte “pace şi stabilitate”.
Ministerul Afacerilor Externe român a anunțat că decizia Sovietului Suprem de la Tiraspol de a cere Rusiei recunoaşterea independenţei Transnistriei este o acţiune “unilaterală şi neproductivă”, reprezentând o sfidare la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
„MAE ia notă cu îngrijorare de «votul» exprimat miercuri în aşa-zisul «Soviet Suprem» de la Tiraspol, în favoarea realizării de demersuri pentru recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene şi intrarea acesteia în componenţa Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat al ministerului.
„Astfel de iniţiative vin în contradicţie cu principiul fundamental al reglementării pe cale politică a problemei transnistrene, la care au subscris toţi participanţii în formatul de negociere 5+2 circumscris acestui dosar. Cu atât mai mult acum, în contextul evoluţiilor din Ucraina, este nevoie, din partea tuturor părţilor, de o abordare constructivă şi de reţinere de la orice acţiuni unilaterale care ar viza impunerea de soluţii cu ocolirea cadrului de negociere”, se mai arată în comunicatul MAE.
Și președintele României, Traian Băsescu, a declarat că va susține până la capăt integritatea teritorială a Republicii Moldova.
„Vreau să vă spun că sunt la curent, cum sunt convins că sunteţi şi voi, cu votul de azi din parlamentul Transnistriei, aşa-zisul parlament al aşa-zisei Transnistria. România va susţine până la capăt integritatea teritorială a Republicii Moldova. În orice caz, după evoluţiile care sunt acum, ne dăm seama că trebuie să facem mai mult pentru toţi cei care continuă să se autodenumească români şi locuiesc în Transnistria, trebuie să facem mai mult pentru toţi cei care înţeleg că limba română este limba lor. Vă asigur că vom face mai mult”, a declarat șeful statului la Palatul Cotroceni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!