UPDATE 4: Șefii serviciilor de securitate ucraineni s-au reunit de urgență pe fondul amenințărilor Rusiei. Vitali Kliciko propune mobilizarea generală în Ucraina
Comandanţii armatei ucrainene şi şefii serviciilor de securitate au fost convocaţi, sâmbătă după-amiază, pentru o reuniune de urgenţă în contextul în care Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Crimeea, informează CNN. Reuniunea a fost convocată de Administraţia interimară proeuropeană de la Kiev.
Vitali Kliciko, unul dintre principalii lideri politici proeuropeni de la Kiev, solicită Parlamentului să decreteze mobilizarea generală în contextul ameninţărilor privind o intervenţie militară a Rusiei.
UPDATE 3: Zeci de răniţi în cursul unui miting prorus din oraşul ucrainean Harkiv
Zeci de persoane au fost rănite, sâmbătă, în oraşul Harkiv, în estul Ucrainei, în cursul unei manifestaţii proruse care a degenerat în atacarea sediului administraţiei regionale. La miting au participat aproximativ 20.000 de oameni. Circa 300 de manifestanţi au atacat sediul administraţiei regionale, întâmpinând rezistenţă din partea forţelor de ordine.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.
„Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.
UPDATE 2: Ucraina nu recunoaşte autoritatea noului premier din Crimeea
Preşedintele Ucrainei, Olexandr Turcinov, a publicat sâmbătă un decret prin care nu îl recunoaşte pe noul premier al regiunii autonome Crimeea.
„Numirea noului premier din Crimeea a avut loc prin încălcarea legilor ucrainene (…) Guvernul Ucrainei şi alte organisme ale puterii nu trebuie să îl considere pe Serghei Aksionov reprezentant legitim al puterii din Crimeea”, a declarat preşedintele interimar al Ucrainei.
Aksionov a fost desemnat premier al regiunii Crimeea joi, de Parlamentul regional, aflat sub controlul unui comando prorus.
UPDATE: O unitate a Pazei de Coastă din Crimeea a fost atacată de presupuşi militari ruşi.
Cartierul general al Pazei de Coastă ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi înarmaţi care susţin că sunt militari ruşi. Aceștia au mai anunțat că au primit ordin de la ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, să ocupe unitatea militară.
„Are loc o tentativă de ocupare a cartierului general al Pazei de Coastă din Sevastopol. Toate navele sunt în alertă”, precizează instituţia, conform AFP.
Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, „prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.
„Deputaţii îi cer preşedintelui să ia măsuri pentru stabilizarea situaţiei şi pentru protejarea populaţiei de situaţia arbitrară şi de violenţele din Crimeea”, a declarat Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat.
Conform unui comunicat al Kremlinului, Rusia avertizase că nu va ignora solicitarea de asistenţă formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, care l-a sunat pe preşedintele Rusiei pentru a-i cere să restabilească „pacea şi calmul” în această provincie prorusă.
„Asistăm astăzi la o invazie armată rusă (…). Spaţiul aerian al (Crimeei) este închis din cauza numărului mare de aterizări ale avioanelor şi elicopterelor ruseşti”, a declarat reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea, Serghei Kuniţân, pentru postul de televiziune ART.
Acesta a apreciat că peste 2.000 de militari ruși au fost transportați pe calea aerului pe aeroportul militar în apropiere de Simferopol.
Zborurile prevăzute pentru vineri seară şi sâmbătă dimineaţă în direcţia aeroportului Simferopol, în Crimeea, au fost anulate, din cauza „ultimelor evenimente” de la faţa locului, unde militari neidentificaţi şi civili proruşi patrulează în zona aeroportului, a anunţat o purtătoare de cuvânt de la Kiev.
„Ministerul ucrainean de Externe a protestat, într-o notă trimisă Rusiei, faţă de încălcarea spaţiului aerian ucrainean, cerând revenirea imediată a militarilor şi a elicopterelor în baze”, precizează Ministerul de Externe ucrainean.
Kievul denunţă nerespectarea de către Rusia a acordului din anul 1997 care stabileşte reguli pentru flota rusă de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol din Crimeea.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut apel, vineri, pentru „dialog politic”, în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării „integrităţii teritoriale” a Ucrainei.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea „a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situaţiei” din Ucraina şi pentru „reţinere” în Crimeea, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.
Președintele interimar al Ucrainei a denunțat o provocare a Moscovei
Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, i-a cerut vineri preşedintelui rus, Vladimir Putin, „să înceteze imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea”.
„Mă adresez în mod personal preşedintelui Putin pentru a-i cere să înceteze imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea”, a declarat Oleksandr Turcinov.
„Rusia a trimis trupe în Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul şi Guvernul din Crimeea şi încearcă de asemenea să preia controlul asupra mijloacelor de comuncaţii (…). Ea trebuie să înceteze imediat această provocare şi (…) să lucreze exclusiv în cadrul acordurilor semnate”, a subliniat preşedintele interimar ucrainean.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, vineri, în legătură cu o eventuală intervenţie armată în Ucraina, atrăgând atenţia că aceasta va avea un „cost”, şi a exprimat profunda îngrijorare a Washingtonului faţă de o situaţie „volatilă”.
„Suntem profund îngrijoraţi de informaţiile privind mişcări de trupe întreprinse de Federaţia Rusă în Ucraina”, a declarat Obama în sala de presă a Casei Albe.
Rusia a mobilizat „câteva sute de militari” în peninsula ucraineană Crimeea, a afirmat vineri un oficial american din cadrul Apărării, potrivit căruia Statele Unite nu intenţionează în acest moment să riposteze.
„Se pare că ei au mobilizat câteva sute de militari”, a declarat acesta pentru AFP, exprimându-se sub acoperirea anonimatului.
Zeci de indivizi cu cagule şi arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol. Două mitraliere au fost instalate pentru apărarea sediului Parlamentului regional. Această clădire se află de două zile sub controlul unui grup de comando prorus.
Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul.
Serviciile de securitate ucrainene sunt în stare de alertă maximă în regiunea Crimeea, dar premierul Arseni Iaţeniuk a dat asigurări că armata ucraineană nu va reacţiona la „provocările” Rusiei.
Foto: Reuters
Citiți principiile noastre de moderare aici!