Marți, 4 octombrie, Parlamentul european a aprobat noi măsuri care să îi permită Uniunii Europene să prevină și controleze focarele de boli transmisibile. Un nou cadru de securitate sanitară a fost propus încă din 11 noiembrie 2020, acesta concentrându-se pe:
- un rol mai important pentru Agenția Europeană pentru Medicamente,
- extinderea mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor,
- un regulament privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate.
Mandatul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a fost extins. 542 de eurodeputați au votat pentru, 43 împotrivă și 9 s-au abținut. ECDC va coopera cu Comisia Europeană, cu autoritățile naționale, cu organismele Uniunii și cu organizațiile internaționale pentru a oferi un răspuns coordonat în fața amenințărilor sanitare.
Mai mult decât atât, ECDC va monitoriza capacitatea sistemelor naționale de sănătate de a detecta și de a preveni epidemiile de boli transmisibile, dar și capacitatea lor de a răspunde la aceste epidemii și de a se redresa în urma lor.
Totodată, Parlamentul european a adoptat un acord privind o serie de măsuri care vor permite Uniunii Europene să anticipeze și să răspundă mai bine la amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății, totul pentru a lua „contramăsuri medicale în timp util”.
Vor fi modificări și în privința achizițiilor publice comune de medicamente și dispozitive medicale, în sensul în care UE va avea posibilitatea de a limita achizițiile paralele și activitățile de negociere ale țărilor participante în cazul produselor achiziționate în comun la nivelul Uniunii.
„Această legislație oferă un răspuns clar cerințelor celor 74% dintre cetățenii europeni care doresc o mai mare implicare europeană în gestionarea crizelor. Uniunea europeană a sănătății este construită pas cu pas. Vom continua acest proiect în contextul discuțiilor referitoare la o viitoare convenție de revizuire a tratatelor europene”, a declrat raportoarea Véronique Trillet-Lenoir (Renew, Franța).
În urma voturilor finale din plenul Parlamentului european, textele urmează să fie aprobate oficial și de Consiliu, apoi vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Trimite articolul
XMulta placuta suedeza….
Vor gestiona sanatatea la fel ca si criza din energie pe care au generat-o ? Ii rost de comenzi de miliarde ptr vaccinuri si inchiderea cetatenilor in case ?
UIE trebuie sa dispara.
UE sa dispara si sa ne lase sa traim. Am vazut cum a gestionat criza pandemica: a luat un ser genocidar si ne-a fortat sa il primim prin constrangeri draconice.
La moarte cu dusmanii omului! Oricum UE a rezistat pentru ca a fost bine. Se va destrama cand o sa dea lumea de greu. Ca in 2008 cand daca nu era Draghi se ducea toata constructia asta nenorocita la gunoi.
Poate e chiar momentul sa parasim mizeria asta: UE nu e decat un clan mafiot international. Am vazut cum a “gestionat” injectiile criminale, am vazut ce fac cu energia, ne e de ajuns! Mars UE!