Matyas Gutai a realizat o astfel de casă în orașul său natal Kecskemet, la sud de Budapesta, cu ajutorul unui prieten de-al său, Milan Berenyi, după ani de cercetare și experimentare.
Casa în sine a fost realizată cu ajutorul unui grant din partea Uniunii Europene și pune în valoare conceptul de ”inginerie lichidă”, despre care Gutai a scris și o carte.
Cum a fost realizată această casă? Întreaga structură este formată dintr-o serie de panouri, unele din fier, altele din sticlă, în interiorul cărora se află apă, care influențează temperatura din interiorul casei. Astfel, clădirea se poate încălzi singură, când este cald, excesul de căldură este stocat fie în fundația clădirii fie într-un sistem extern, iar atunci când temperaturile scad sub o anumită valoare apa din interiorul pereților se reîncălzește.
Temperatura din interior poate fi modificată folosind un sistem similar cu termostatul unei centrale pe gaz. Acest sistem este unul foarte eficient și sustenabil deoarece casa poate să-și producă singură propria energie și poate fi independentă de furnizorii externi, reducând astfel și emisiile de carbon.
„Panourile noastre pot încălzi sau răci întreaga clădire – apa din interiorul panourilor are același rol ca și apa din calorifere. Economisește energie, când faci o comparație cu clădiri similare care au suprafețe mari de sticlă. Este o soluție foarte curată și sustenabilă”, spune Matyas Gutai.
Lui Gutai i-a venit această idee în timp ce studia arhitectura sustenabilă la Universitatea din Tokyo, în 2003, după ce a vizitat o baie termală în aer liber unde, deși afară ningea, temperaturile lângă apă erau confortabile.
„Am început acest proiect în urmă cu 7 sau 8 ani. Am început la Universitatea din Tokyo și mi-a luat aproape șase ani pentru a finaliza clădirea. Au fost mai multe probleme legate de structură – au fost o mulțime de întrebări importante precum ce se întâmplă dacă afară este atât de frig încât apa din interiorul panourilor îngheață sau ce se întâmplă dacă un panou se sparge. Acum, noi amestecăm apa cu solvenți naturali, care nu poluează, dar care scad temperatura de îngheț a apei la un nivel acceptabil. Asta înseamnă că, și atunci când tehnologia nu mai funcționează, apa nu va îngheța. În cazul unor climate reci, precum cel din Ungaria, adăugăm și o izolație externă structurii pentru a o proteja de îngheț”, explică arhitectul.
În cazul în care unul dintre panouri se sparge, Gutai a realizat elemente speciale de îmbinare, care blochează un debit mare de apă.
„Am creat elemente speciale de îmbinare. Aceste elemente permit scurgeri minime de apă, dar blochează debitele mari”, precizează Gutai.
Asta înseamnă că, în cazul în care un panou se sparge, el va fi izolat în mod instant de restul panourilor. Această tehnologie se bazează pe dinamica fluidă și nu pe calculatoare sau sisteme de monitorizare, ceea ce minimalizează posibilitatea de eșec.
Matyas Gutai, care în prezent este cercetător la Universitatea Feng Chia din Taiwan, lucrează cu diferite companii din Europa pentru a implementa această tehnologie în mai multe proiecte imobiliare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!