Potrivit companiei AirAsia, la bordul aeronavei se află şapte membri ai echipajului şi 155 de pasageri, inclusiv 16 copii şi un sugar, dintre care 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaysian şi un cetăţean al Singapore.
Zborul QZ8501 a decolat de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya, pe insula indoneziană Java, la ora locală 5.20 (0.20, ora României) şi urma să aterizeze pe Aeroportul Changi de la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora României).
Potrivit Direcţiei Aviaţiei Civile din Singapore, contactul a fost pierdut în spaţiul aerian indonezian, la „200 de mile marine (aproximativ 350 de kilometri) sud-est de frontiera dintre regiunile de informaţii de zbor ale Jakartei şi Singapore”.
Pilotul avionului a cerut să “devieze” de la planul de zbor din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat compania malaysiană.
„Avionul a cerut să devieze din cauza (condiţiilor) meteo” nefavorabile. Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)”, a anunţat AirAsia într-un mesaj postat pe contul de Facebook..
Potrivit agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare, avionul s-ar fi prăbuşit în ocean, la aproximativ 145 de kilometri de Insula indoneziană Belitung, purtătorul de cuvânt al agenției precizând că o echipă de salvare a fost trimisă la Belitung. Acesta a mai spus că aeronava ar fi survolat în cerc marea în zona insulei pentru a evita o furtună, după care a intrat într-o zonă de turbulenţe şi s-a prăbuşit în ocean.
Totodată, forţele aeriene indoneziene au anunţat că au trimis două avioane să efectueze căutări într-o regiune la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, în provincia Kalimantan.
„Sunt nori, iar regiunea este înconjurată de mare. Încă ne aflăm pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteză despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul”, a declarat Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene indoneziene.
Avionul de tip Airbus A320-200 era exploatat de către AirAsia Indonezia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piaţa companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est.
„Avionul era în stare bună, dar condiţiile meteorologice nu erau foarte bune”, a declarat directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene Djoko Murjatmodjo într-o conferinţă de presă, pe Aeroportul din Jakarta.
Mujatmodjo a mai spus că avionul a depăşit deja cu câteva ore limita de timp pentru epuizarea combustibilului.
Compania Malaysia Airlines a scris pe Twitter un mesaj de încurajare pentru familiile celor aflaţi la bordul avionului dispărut.
„Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre familiile şi prietenii celor aflaţi la bordul QZ8501″, a scris Malaysia Airlines pe contul oficial de Twitter.
Acesta este cel de-al treilea incident major în care a fost implicat un avion al unei companii aeriene malaysiene, în acest an.
La 8 martie, zborul MH370 a dispărut la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Dispariţia avionului nu a fost explicată nici până în prezent. Avionul s-ar fi prăbuşit în sudul Oceanului Indian, după ce a terminat carburantul.
La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a explodat în zbor, aparent doborât de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetăţeni olandezi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!