În clădirea muzeului – o structură impresionantă din beton și sticlă, pe care tronează Steaua lui David – s-ar fi investit aproximativ 18 milioane de dolari, raportează CNN.
Totuși, muzeul nu a întâmpinat până acum niciun vizitator deoarece expoziția pe care o cuprinde stârnește controverse.
Cum s-a ajuns în această situație? Unii evrei maghiari, dar și o serie de istorici de renume internațional, acuză guvernul de dreapta – condus de premierul Viktor Orban – că ar diminua implicarea Ungariei în Holocaust.
Cum premierul Orban este criticat în ultima perioadă de către Uniunea Europeană pentru acțiunile sale (cum ar fi cele anti imigranți), unii se tem că viziunea guvernului său asupra trecutului Ungariei se poate reflecta asupra viitorului acestei țări.
Oficialii guvernului au lansat ideea muzeului ”House of Fates” în 2013 cu scopul de a spune povestea istoriei Ungariei în timpul Holocaustului cu ajutorul mărturiilor victimelor care au supraviețuit. Planul prevedea terminarea muzeului în următorul an, la timp pentru a comemora 70 de ani de la Holocaust.
Proiectul nu a fost încheiat cu succes deoarece există persoane care sunt de părere că muzeul va diminua rolul pe care Ungaria l-a jucat în deportarea și persecutarea evreilor.
În anul 1944 a început deportarea evreilor din Ungaria către lagărul de concentrare Auschwitz. Potrivit datelor, peste 500.000 de evrei maghiari au fost uciși până la finalul Holocaustului.
În prezent, în Ungaria sunt aproximativ 100.000 de evrei maghiari.
Dr. Robert Rozett, directorul Bibliotecii Holocaustului (care aparține de Yad Vashem – o instituție oficială a statului Israel care memorează victimele Holocaustului), este de părere că la ora actuală, în Ungaria există tendința de a prezenta deportarea evreilor maghiari ca pe o crimă strict germană, ignorând rolul și responsabilitatea societății și autorităților maghiare.
Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului și Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington susțin acest punct de vedere.
Pe de cealaltă parte, tocmai rabinul Slomo Koves, cel care deține muzeul finanțat de statul maghiar, spune că aceste îngrijorări sunt premature, dat fiind faptul că la expoziție încă se mai lucrează. În plus, Andras Gero, profesor universitar de istorie, spune, citat de Budapost, că toate controversele legate de muzeu își au baza în emoțiile pe care le stârnește amintirea Holocaustului, și nu în fapte concrete. El este de părere că muzeul ar trebui deschis publicului larg, astfel încât cât mai multe persoane să aibă acces la aceste realități istorice.
Deschiderea oficială a muzeului ar trebui să aibă loc la începutul anului 2019.
Citiți principiile noastre de moderare aici!