Reprezentantul Organizației pentru Drepturile Omului, Jaques Toubon, s-a declarat șocat când a aflat de acest caz. Primarul din Champlan, localitate situată la 23 de kilometri de Paris, a refuzat miercuri ca micuța în vârstă de două luni de origine romă, decedată în a doua zi de Crăciun, să fie înhumată în orașul său, unde familia trăiește într-o tabără, transmite Mediafax.
Potrivit unei asociații locale de solidaritate cu romii, primarul din Champlan “a invocat ca pretext faptul că decesul (n.r. copilului) a fost declarat” în oraşul vecin Corbeil-Essonnes.
“Este rasism, xenofobie şi stigmatizare”, a transmis preşedintele organizației, Loïc Gandais.
Copilul, o fetiță pe nume Maria Francesca, a fost născută în 14 octombrie și a decedat în noaptea de 25 spre 26 decembrie, cauzele fiind cele ale sindromului de “moarte subită la sugar”, a explicat Gandais pentru AFP.
În noaptea decesului, micuța a fost dusă a două spitale din zonă. Una dintre acestea a fost o insituție medicală din Corbeil-Essonnes, medicii constantând decesul la 26 decembrie.
În urma solicitării făcute de familie, o firmă de pompe funebre din Corbeil-Essonnes a cerut primăriei Champlan autorizaţia de a înhuma bebeluşul în cimitirul comunei. Administratorul firmei, Julien Guenzi, spune că primarul din Champlan, Christian Leclerc, a refuzat fără “nicio explicaţie”.
“El nu este obligat să se justifice, dar răspunsurile ca acesta sunt foarte rare”, a mai precizat Guenzi.
Fetița a fost înhumată luni, la Wissous, o altă comună din apropiere.
“Din considerente umanitare, nu putem lăsa această situaţie ca atare. Unei mame care a purtat în pântec un copil timp de nouă luni şi care îl pierde la două luni şi jumătate nu este cazul să îi provoci şi mai multă durere”, a declarat pentru AFP primarul din Wissous, Richard Trinquier, din partea partidului de dreapta UMP al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.
Conform legislației aflate în vigoare în Franța, rudele unei persoane decedate trebuie să solicite autorizație de înhumare primarului localității în care se află cimitirul ales. Astfel înhumarea poate avea loc în localitatea în care locuia persoana, în cea în care a decedat, sau, dacă este cazul, unde se află cavoul familiei.
Dacă inițial primarul din Champlan nu a putut fi contactat pentru o declarație, în cursul zilei de duminică acesta a transmis presei franceze că a fost prost înțeles.
Citiți principiile noastre de moderare aici!