Tuberculoza a apărut mereu în statisticile Organizației Mondiale a Sănătății ca fiind una dintre principalele cauze de mortalitate, mai ales în regiunile aflate în curs de dezvoltare.
În medie, anual, din cauza tuberculozei mor cca. 1,5 milioane de oameni. În plus, aproximativ 10 milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de tuberculoză, iar aproape un sfert din populația lumii suferă de infecție tuberculoasă latentă, arată datele OMS.
Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de o bacterie (bacilul Koch), iar actualul vaccin BCG care ar trebui să protejeze oamenii împotriva ei nu este foarte eficient.
Noul vaccin însă, relatează BBC, folosește o tehnologie revoluționară, menită să îi sporească eficiența. Echipa de cercetători care a lucrat la acest vaccin a prezentat rezultatele testelor inițiale – care au fost peste așteptări – în cadrul unui simpozion pe tema sănătății aparatului respirator, simpozion care e a avut loc în India, considerată ”epicentrul” tuberculozei.
Vaccinul a trecut de fazele inițiale ale testării clinice și a fost încercat pe mai bine de 3500 de adulți din Africa de Sud, Kenya și Zambia.
David Lewinsohn, medic specialist, a declarat pentru BBC că vaccinul ”reprezintă o adevărată schimbare. Ceea ce este de-a dreptul remarcabil este că funcționează în cazul adulților care au fost deja infectați cu bacilul Koch, cel care provoacă tuberculoza”.
Vaccinul se află într-un stadiu intermediar de cercetări, pentru ca producătorii să se asigure că este nu numai eficient, ci și sigur. Cel mai probabil, acesta va fi disponibil pe piață în următorii zece ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!