Guvernul ungar va iniția procedura „în conformitate cu cadrul constituțional și juridic internațional”, a spus ministrul, într-o decizie ce marchează o schimbare importantă în politica externă a țării.
CPI a fost „o inițiativă respectabilă, dar ceea ce am văzut în ultima vreme – iar acuzația împotriva prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu este cel mai trist exemplu în acest sens – este că a devenit un organism politic”, a declarat Gulyas pentru agenția de știri MTI.
Decizia survine după sosirea premierului Netanyahu la Budapesta joi, în prima sa vizită într-un stat parte la Statutul de la Roma de când CPI a emis un mandat de arestare pe numele său în noiembrie 2024 pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza.
Guvernul ultranaționalist condus de Viktor Orban l-a invitat pe Benjamin Netanyahu să viziteze Budapesta și a repetat că nu va executa mandatul de arestare, susținând că deciziile CPI „nu sunt recunoscute” în Codul Penal ungar.
Orban, un aliat apropiat al lui Netanyahu, a descris la acel moment mandatul de arestare ca fiind „nerușinat și cinic”.
În plus, guvernul ungar a susținut că instanța de la Haga „nu are dreptul” să îl urmărească penal pe Netanyahu, argumentând că Israelul acționează în legitimă apărare împotriva atacurilor grupării islamiste Hamas.
Ungaria a semnat Statutul de la Roma în 1999 și l-a ratificat în 2001, în timpul primului mandat al lui Viktor Orban ca prim-ministru, dar nu a recunoscut prevederile CPI în Codul său Penal.
În februarie, Ungaria a indicat deja că își va reconsidera cooperarea cu CPI la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a anunțat sancțiuni împotriva Curții.
Această instanță „a devenit recent un instrument politic părtinitor și a discreditat întregul sistem juridic internațional”, a declarat în februarie ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.
Până în prezent, doar două țări au părăsit CPI: Burundi în 2017 și Filipine în 2019.
Fondată în 2002, Curtea are în prezent 125 de state membre și este mandatată să urmărească penal cele mai grave crime – genocid, crime de război și crime împotriva umanității – atunci când statele nu doresc sau nu pot face acest lucru singure.
Trimite articolul
Xbravo ungaria, felicitari pt puterea de a sta inca drept in fata ursulei
-
n are cum sa stea drept daca o apleaca Putin cu palmele la podea.
deci soros bad, netanyahu good? rusinica
-
cum asa ? Unul e globalist celalalt nationalist , chiar daca o fi ei evrei
-
soros vrea granite deschise pentru toata lumea
la fel si netanyahu, doar ca nu si pentru israel
amandoi sunt niste criminali nenorociti. sa-ti mai explic?-
Gogu, isus a transmis sa ii SP
-
calm down goy
-
-
Rezultatul politizarii justitiei…….