Un nou proiect de lege a fost prezentat de Comisia Europeană, ca parte din pachetul REPowerEU, care prevede reducerea dependenței europene de importurile de combustibili fosili din Rusia. Noua lege ar urma să modifice directivele privind energia din surse regenerabile, eficiența energetică și performanța energetică a clădirilor – aflate în curs revizuire, ca parte a pachetului „Pregătiți pentru 55”.
Dacă va fi adoptată, legea va grăbi procedura de acordare a autorizațiilor pentru noi instalații din surse regenerabile, precum panourile solare sau turbinele eoliene, sau adaptarea celor existente, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
Astfel, perioada de aprobare a noilor instalații a fost redusă de la 12 la 9 luni, cu condiția ca acestea să fie situate în „zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile” – concept care urmează să fie definit de fiecare stat membru, dar ținând cont de capacitatea de a instala a surse regenerabile de energie într-un ritm mai rapid. În afara acestor zone, procesul de autorizare nu ar trebui să depășească 18 luni, față de doi ani, cum era prevăzut inițial.
La capitolul retehnologizarea centralelor de energie regenerabilă existente, eurodeputații doresc ca procesul de acordare a autorizațiilor să nu depășească șase luni.
Propunerea legislativă mai cuprinde o obligație pentru țările UE, și anume aceea de a se asigura că autorizațiile de instalare a panourilor solare pe clădiri sunt eliberate în termen de o lună. Pentru instalațiile cu o putere mai mică de 50 kW, ar fi suficientă o procedură simplă de notificare.
Eurodeputații speră ca dispozițiile să intre deja în vigoare în 2023. Proiectul de raport a fost adoptat cu 407 voturi pentru, 34 împotrivă și 181 de abțineri.
„Astăzi, am pus bazele unor procese permanente mai rapide de eliberare a autorizațiilor, pentru a putea utiliza mai rapid energiile regenerabile și, astfel, pentru a stimula tranziția energetică. Am introdus noi măsuri care oferă statelor membre mai multă marjă de manevră, precum principiul acordului tacit pentru zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile, înțelegând că aceste proiecte sunt de interes public major și trebuie să beneficieze de evaluări siplificate”, a declarat raportorul Markus Pieper (PPE, Germania).
Acum urmează negocierile dintre comisia de specialitate și Consiliul Europei.
Trimite articolul
XChina si India construiesc centrale pe carbune, iar pe noi ne distrug astia cu tranzitia lor verde facuta fortat.
-
in china si india se poarta masca prin orase din cauza poluarii.
Ti-o fi placut pe pandemie sa umbli cu masca-
NU la asta ma refeream nenea. China si India polueaza si noi suferim degeaba, ca vine poluarea de la ei. Boii mai sunteti
-
-
China si India sunt clar exemple de urmat
-
uita-te in europa la ce fac, nu la ce zic. nemti, polonezi, francezi, olandezi etc. n-au nici o jena sa exploateze carbune acum cand au nevoie. Timmermans zicea prin martie promitand schimbarea legislatiei ue in favoarea carbunelui ca
”Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”.Si aia care au poluat zeci de ani pana acum (“tarile puternic industrializate” cum li se zicea) ar face bine sa plateasca! atat pentru cat au poluat cat si pentru tarile mai putin dezvoltate ca sa utilizeze tehnologii “verzi”.
Daaar…
“Ce e permis stapanului, nu-i e permis slugii”#idiocracy