Our World In Data (OWID), un website dedicat datelor statistice și deținut de o organizație non-profit susținută de Universitatea Oxford, colectează informații privind vaccinarea anti-Covid la nivel global.
Conform OWID, până în 7 martie 2021, cel puțin 125 de țări și teritorii au administrat peste 305 milioane de vaccinuri împotriva coronavirusului. În medie, în lume se fac aproximativ 6,9 milioane de vaccinări anti-Covid pe zi.
În Gibraltar, 46,2% din populație a fost deja vaccinată complet și 37,3% cu o singură doză. În Israel, 43,8% din populație a fost vaccinată cu două doze și 13,5% cu una. În Statele Unite, campania de vaccinare se desfășoară cu dificultate – aici, mai puțin de 10% dintre cetățeni au primit cele două doze de vaccin și aproximativ 8% o doză. În Marea Britanie, peste 30% din populație a primit prima doză de vaccin, însă numai 1,6% a trecut și prin rapel. În alte state europene, precum Italia, Franța, Turcia, Polonia, Cehia, Germania, sub 3% dintre cetățeni au fost vaccinați cu două doze până acum.
Pentru că majoritatea vaccinurilor necesită administrarea a două doze încât să atingă eficiența maximă, numărul de doze administrate nu reflectă numărul persoanelor imunizate inclusiv cu doza de rapel. Datele fac referire la numărul de doze administrate.
Vaccinarea a început în decembrie 2020, când au fost administrate primele doze de Pfizer/BioNTech în Marea Britanie. Ulterior, și alte companii au lansat vaccinuri, printre cele mai populare fiind AstraZeneca, Moderna, SinoVac sau Sputnik V.
Strategia de vaccinare diferă de la țară la țară. În unele țări s-a mers pe varianta vaccinării cât mai multor persoane cât mai repede posibil, în timp ce în alte țări au fost favorizate anumite categorii ale populației (cum ar fi persoanele în vârstă sau cele care lucrează în domeniul medical).
Deși pandemia ar trebui combătută printr-un efort global susținut, nu toate țările au aprobat utilizarea tuturor vaccinurilor disponibile, iar altele nu au încheiat încă licitații pentru achiziționarea de seruri. Astfel, campaniile de vaccinare sunt în diverse stadii, ceea ce poate provoca un dezechilibru.
Mai multe date, disponibile AICI.
Trimite articolul
XCum se vede pe harta, cele mai criticate tari in privinta covidului, sunt cele mai capabile in gestionarea epidemiei, productia si distributia vaccinului.
Si la noi in Romanica cei ce vor sa se vaccineze nu se pot programa, dar altii cu pile si relatii se lauda la televizor ca deja s-au vaccinat.
Superb ce sa spun.