IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change – este un organism științific care evaluează efectele încălzirii globale. Potrivit unui raport lansat de către specialiștii IPCC, oceanele resimt și ele din plin efectele încălzirii.
Aproximativ 100 de oameni de știință din peste 30 de țări au contribuit la întocmirea acestui raport care trage un semnal de alarmă: oceanele trec prin perioade în care temperatura lor este foarte crescută, fenomen pe care suntem obișnuiți să îl resimțim la suprafață, dar care poate fi periculos pentru viața marină.
Din anul 1982 și până în prezent, frecvența valurilor de căldură oceanice s-a dublat. Potrivit estimărilor, lucrurile nu se vor îmbunătăți de acum încolo, ci dimpotrivă. Se preconizează că dacă omenirea va continua în același ritm, în anul 2080 frecvența valurilor de căldură ar putea fi chiar și de 50 de ori mai mare.
În perioada 2014-2015, Oceanul Pacific a fost afectat de un astfel de val de căldură, acesta provocând daune enorme ecosistemului din Hawaii și până în Alaska. Temperaturile crescute au ucis recifurile de coral, căluții de mare, precum și numeroși pești și crustacee.
Cum oceanele înmagazinează aproape 90% din excesul de căldură provenit din activitățile umane, nu se știe pe termen lung cât de afectate vor fi acestea. Oamenii de știință se tem că mediul marin, oarecum necunoscut și necercetat suficient, ar putea ascunde surprize neplăcute pe care nu le putem vedea la ora actuală.
Puteți citi mai multe AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!