JUICE era programată să decoleze inițial joi la ora 15:15 (ora României), la bordul rachetei Ariane 5, din portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză. Misiunea a fost însă amânată cu 24 de ore din cauza unui risc crescut de formare de fulgere.
Vremea poate cauza adesea întârzieri și amânări în lansarea misiunilor spațiale, spun cei de la CNN. Astfel, trebuie îndeplinite criterii meteo specifice pentru ca rachetele să poată decola în siguranță. Telescopul spațial James Webb, lansat tot cu Ariane 5 din aceeași locație în decembrie 2021, s-a confruntat cu întârzieri similare din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
Odată lansată, nava spațială se va separa de Ariane 5 după 28 de minute. În următoarele 17 zile, Juice își va implementa rețelele solare, antenele și alte instrumente, urmate de trei luni de testare și pregătire a instrumentelor. Unele componente ale misiunii au fost testate în România și românii au contribuit și la realizarea unor camere de testare. Lucrul la misiunea de 1,6 miliarde euro a început în 2012.
Este prima misiune lansată către Jupiter după misiunea americană Juno, în 2011. Sonda JUICE este una dintre cele mai sofisticate construite vreodată, având și panouri solare de 85 mp, de mărirea unui teren de baschet. Aceste panouri vor alimenta cu energia sonda, într-un mediu în care lumina Soarelui este de 25 de ori mai slabă decât pe Terra.
Călătoria în spațiu a lui Jupiter Icy Moons Explorer va dura opt ani și se concentrează pe cercetarea a trei dintre sateliții naturali ai planetei Jupiter, Ganymede, Callisto și Europa. Potrivit Agenției Spațiale Europene, nava este echipată cu instrumente de teledetecție, geofizice și in situ, care o vor ajuta să descopere „habitate potențiale pentru viața din trecut sau prezent”.
Trimite articolul
XBani aruncati pe geam din taxele noastre
-
a, nu, e pentru stiinta! merita! 🤣😂🤣
„habitate potențiale pentru viața din trecut sau prezent”. hm, eu as fi zis ca potential se refera la o posibilitate din viitor sa se ceva, dar ce stiu eu?
din pacate a reinceput cürsa pentru spatiu. de dragul stiintei, “desigur”! si pe primul loc is chinezii, apoi americanii si/sau rusii. Iar ioropenii… “hai si noi”.
Stai numa’ sa vezi ce-ti auzi cum ca nu intelegi tu cu stiinta, iti zic din proprie experienta.
ce sa zic, prioritati si prioritati. “war is peace”, deci… alta logica se aplica decat mi-as dori eu.#🤪
-
Ingust orizont ai frate. Ai bagă doar la păcănele.
Merge sa duca ceva merinde la aliansi! :))
Cică dacă ești vaccinat poți sa te stabilesti definitiv pe Jupiter. O planeta plină de aere (gazoasa chipurile) dar e mai bine decât pe soare.
Minciuni ale agenției – mănâncă bani degeaba. Caca știință.
-
extraordinara idee! toti vaxxatii pe jupiter! candidezi la anul?
-
Zise un sosocar. Ti-ai tatuat un Z in frunte? 🙂
-
Tu ai ramas cu sechele de la covid. Omule, treci mai departe! Nu te obliga nimeni sa te vaccinezi. Nici inainte nu erai obligat. Erai doar limitat pentru a nu-i pune pe altiibin pericol.
-
Sa zicem ca santajat e termenul corect in loc de limitat? Santajat cu restrangerea unor drepturi Fundamentale? De la dreptul la munca, la libera exprimare, la libera circulatie? Si alte drepturi de genul accesul la servicii de sanatate? Santajati cu vaxcinuri despre care se afla din ce in ce mai multe cat de “sigure si eficiente” sunt, dar pentru care nu-si asuma nimeni in afara de vaxcinat vreo responsabilitate? Santajati cu amenzi uriase pentru niste prostii de hartii care erau bune sa… Si cu niste decizii ale CNSU despre care instantele au zis ca erau ilegale?
Limitati poate ca erau vaxcinatii carora le era frica de nevaxcinati.
Treci mai departe… da, pana data viitoare, hai sa uitam, ca sa repetam, nu? Eu zic sa comemoram, nu sa trecem mai departe. Unora le prinde bine daca nu metoda botului in ce-a facut, macar vizita la lagarul de gazare langa care traia el fericit, daca stii la ce ma refer. Sau si lagarele alea trebuie sa le uitam? Si ce sa mai uitam? Lipsa totala de decenta in privinta decedatilor de la sacii negri la restrictiile de a participa la inmormantare? Tunurile financiare ale unei tute de la Bruxelles care a secretizat contractele dar al carei sot avea de castigat foarte multi bani din treaba asta cu vaxcinurile? Sa uitam de mortalitatea in exces in cazul sportivilor dar nu numai? Sa uitam protocoalele medicale dictate impotriva libertatii medicului de a decide cel mai bun tratament? Da, nici le medici nu i-a “obligat” nimeni, au avut clar exemple in media de ce li se intampla celor care ies din “varianta” oficiala, vezi cazul Razvan Constantinescu.
Garduri la targul de Craciun? Exceptii de la carantina pentru sparanghelarii ceruti de Merkel? Sa uitam? Niciodata!Sa le fie rusine celor care uita!
-