Planul a fost gândit de startup-ul britanic Real Ice, care și-a propus să suplimenteze stratul de gheață al Arcticii, afectat de încălzirea globală. Scopul final este de a suplimenta stratul pe o suprafață mare, de aproape un milion de kilometri pătrați, pentru a încetini sau chiar a inversa procesul de topire, pe perioada verii arctice.
Procedura constă în introducerea unor pompe submersibile electrice sub gheață, pentru a pompa apa la suprafață. Ulterior, apa este dispusă pe suprafața gheții, unde îngheață și, astfel, îngroașă stratul existent.
Compania a realizat primele teste în Alaska, anul trecut, pentru a verifica funcționalitatea echipamentului și rezistența acestuia la temperaturi scăzute. Experimentul actual, desfășurat în Cambridge Bay (Nunavut, Canada), a început în ianuarie și a dus la formarea unui strat de gheață pe aproape patru kilometri pătrați, cu o îngroșare medie de 50 de centimetri în decurs de cinci luni. Un alt test, inițiat în noiembrie în aceeași zonă, a acoperit până acum peste 40 de kilometri pătrați, iar grosimea gheții a crescut cu zece centimetri în doar zece zile.
video: Facebook/Real Ice
Pe termen lung, cercetătorii intenționează să automatizeze procesul utilizând drone subacvatice alimentate cu hidrogen verde.
Jennifer Francis, cercetător la Woodwell Climate Research Center, confirmă că metoda de îngroșare a gheții este funcțională, dar își exprimă îndoiala cu privire la capacitatea acesteia de a genera suficientă gheață într-un interval de timp care să influențeze semnificativ schimbările climatice.
Un profesor asociat de la Universitatea din Bristol ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la eficiența proiectului și avertizează asupra potențialului impact ecologic. Cu toate acestea, echipa care derulează proiectul subliniază că metoda este sigură pentru mediu.
Trimite articolul
XO idee excelenta, care s-ar putea folosii si in munti in timpul iernii pentru a reface incetul cu incetul ghetarii care se topesc sau pentru o perioada mai lunga cu zapada, cu cat este mai multa zapada in munti iarna, cu atat se reduce riscul de a avea o seceta severa vara, astfel si temperatura in regiune ar fi redusa pe timpul verii. Tehnologie exista, tunuri de zapada, sa nu mai lasam apa dulce sa fie pierduta in mari si oceane in cantitati asa mari, energie “verde” exista de asemenea.