Atacul a debutat la ora 2:30 a.m. (ora Sana’a, 1:30 a.m. pe ora României), în coordonare cu forțele Regatul Unit și cu sprijinul celor din Australia, Canada, Olanda și Bahrain, potrivit Comandamentului Central al SUA. Au fost lovite peste 60 de ținte din 16 locații ale militanților houthi și au fost folosite peste 100 de muniții ghidate de precizie „de diferite tipuri”, lansate de aeronave, crucișătoare și un submarin.
Atacul a vizat sisteme radar, sisteme de apărare aeriană și locuri de depozitare și lansare pentru sisteme aeriene fără pilot, rachete de croazieră și rachete balistice. În plus, mai multe aeronave RAF Eurofighter Typhoon au decolat din Cipru pentru a se alătura atacului din Marea Roșie.
Houthi este o organizaţie politică şi militară şiită susţinută de Iran, care duce un război civil în Yemen împotriva unei coaliţii susţinute de Arabia Saudită.
On Jan. 11 at 2:30 a.m. (Sanaa time), U.S. Central Command forces, in coordination with the United Kingdom, and support from Australia, Canada, the Netherlands, and Bahrain conducted joint strikes on Houthi targets to degrade their capability to continue their illegal and… pic.twitter.com/bR8biMolSx
— U.S. Central Command (@CENTCOM) January 12, 2024
Loviturile sunt un semn al îngrijorării internaţionale tot mai mari cu privire la ameninţarea la adresa uneia dintre cele mai importante căi navigabile din lume. Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului, din cauza riscului de escaladare într-o regiune care fierbe deja. Însă atacurile continue ale rebelilor Houthi asupra transportului maritim internaţional au obligat coaliţia lansată de Statele Unite să acţioneze. Grupul rebel a declarat că acţionează în sprijinul luptei Hamas împotriva Israelului în Gaza, după atacul mişcării palestiniene asupra Israelului din 7 octombrie.
Începând din 17 octombrie 2023, militanții houthi, susținuți de Iran, au atacat fie cu drone sau rachete, fie cu bărci sau chiar elicoptere 27 de nave comerciale din 55 de țări, care treceau prin strâmtoarea Bab al-Mandeb și Golful Aden spre Marea Roșie și Golful Aden, după ce, inițial au încercat fără succes să lanseze rachete de croazieră asupra Israelului, ca răspuns la războiul din Gaza. Diverse linii maritime au suspendat operațiunile prin Marea Roșie și canalul Suez, preferând ruta mai lungă și mai scumpă în jurul Africii.
Conform lui Joe Biden, președintele SUA, pe 9 ianuarie, rebelii susținuți de Iran au efectuat un atac masiv direct asupra forțelor americane din Golful Aden.
Deşi SUA au mai efectuat lovituri împotriva aliaţilor Iranilor din Irak şi Siria de la izbucnirea războiului din Gaza, aceasta este prima lovitură cunoscută împotriva rebelilor Houthi din Yemen, menţionează CNN.
Miercuri, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie iniţiată de SUA şi Japonia care condamnă „în termenii cei mai fermi cele cel puţin două duzini de atacuri ale Houthi asupra navelor comerciale şi de comerţ, începând din 19 noiembrie 2023″ şi cere „ca Houthi să înceteze imediat toate aceste atacuri”. Unsprezece ţări au votat în favoarea rezoluţiei. Patru s-au abţinut, inclusiv China şi Rusia. Mai mult, SUA a acceptat unele dintre solicitările Chinei privind limbajul rezoluţiei.
Atacurile americane în Yemen nu sunt fără precedent. Potrivit Consiliului pentru Relații Externe, SUA au efectuat aproape 400 de atacuri aeriene în Yemen din 2002. Dar oficialii Casei Albe şi ai Pentagonului au declarat, de la invazia Hamas, că nu doresc ca războiul din Gaza să se extindă în regiune.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAsa pateste o tara onesta care incearca sa puna capat genocidului din Gaza.
Se deviaza atentia publica de la faptele abominabile ale ucigasilor de copii prin atacarea unui stat suveran maltratat si aflat in razboi cu axa rauluidin 2014 – exact ca si rusii.
Dumnezeu ii va arata biruitori!
Totul se reduce la bani. Să vedeți peste maxim 10 ani ce conflict va exista pt rutele maritime de la polul N.
Yugoslavia, orientul îndepărtat, orientul mojlocii, Ucraina, Gaza, Yemen, totul se reduce la bani i și influențe geopokitice. Trebuie doar să vă uitați care taraa fost in mod regulat implicată și vă veți da seama care nație e responsabilă.
-
Orientul mojicii