Cercetătorii spun că fenomenul s-a produs din cauza unui proces natural și că nu sunt dovezi că schimbările climatice au avut vreun rol în acest sens, potrivit livescience.com, citat de Digi24. Ghețarul e de aproape 11 ori cât Oradea, de aproximativ 10 ori mai mare decât Timișoara
Oamenii de știință au observat fenomenul acum aproape 10 ani. Aceștia au identificat atunci fisuri lângă staţia de cercetare britanică. În 2016, baza de cercetare s-a mutat pe uscat, din motive de siguranţă.
Un kilometru pe zi
Fenomenul s-a accentuat în ianuarie, când fisura s-a lărgit cu aproximativ un kilometru pe zi pentru ca vineri dimineață să se lărgească cu câteva sute de metri în doar câteva ore. Potrivit cercetătorilor, desprinderea unui bloc de gheață de dimensiuni atât de impresionante este un fenomen rar și interesant.
Desprinderea blocurilor de gheaţă din Antarctica nu este ceva neobişnuit, dar procesul este accelerat în ultimii ani de schimbările climatice. Cu toate acestea, cercetătorii spun că, în acest caz, nu există nicio dovadă că schimbările climatice ar fi jucat un rol semnificativ.
Trimite articolul
Xsi?
who cares?
Veverița aia stupidă
-
Trebe luata ghinda aia