„Va măsura tonele de lemn la hectar care există pe Terra, ceea ce ne va ajuta să înțelegem mai bine echilibrul climatic (…) pentru a măsura mai bine și a evalua clima de pe Terra și schimbările climatice din viitor”, a explicat Marc Steckling, directorul departamentului de monitorizare, știință și explorare a Pământului din cadrul Airbus Defence and Space.
Satelitul Biomass va permite „o mai bună înțelegere (…) a rolului pe care pădurile îl joacă în ciclul carbonului”, a subliniat Simonetta Cheli, directoarea programelor de observare din cadrul ESA.
Având o greutate de 1.230 de kilograme, satelitul va fi lansat de la Centrul spațial Kourou din Guyana Franceză, urmând să ajungă pe o orbită heliocentrică la 666 de kilometri altitudine.
Biomass, capabil să cartografieze întreaga suprafață a planetei în nouă luni, va sprijini cercetătorii în studierea evoluției pădurilor globale pe parcursul misiunii sale de cinci ani. Va analiza biomasa forestieră cu o precizie de aproximativ 200 m2, „nemaiîntâlnită până acum”.
Prevăzută inițial în 2021, lansarea satelitului Biomass a fost întârziată în principal de pandemia de COVID-19 și de repercusiunile rezultate asupra lanțului de aprovizionare, a explicat Marc Steckling.
Pe lângă monitorizarea pădurilor, Biomass va putea analiza rezervele fosile de apă din regiunile deșertice, pentru a identifica noi surse de apă, și va contribui la cercetarea dinamicii maselor de gheață și a geologiei.
Datele sale, care vor fi furnizate gratuit, vor contribui, de asemenea, la punerea în aplicare a „legislației internaționale privind clima și mediul”, a adăugat Simonetta Cheli de la ESA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!