“Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri”, a spus oficialul rus, Ghennadi Onişcenko. “Nu ar trebui consumat, nici în Rusia, nici în altă parte”, a adăugat el, precizând că au fost descoperite ingrediente periculoase în 18 loturi de vin moldovenesc, în perioada 30 iunie – 2 iulie 2010.
“Situaţia este că între 30 iunie şi 2 iulie, în 18 loturi (de vin – n.red.) sau 102.000 de sticle provenind de la trei companii am descoperit ingrediente periculoase, precum dibutilftalat, care nu ar trebui să existe deloc în vin. Acest lucru arată că, în timpul fermentării, vinul a fost ţinut în containere de plastic”, a explicat el. “Iar al doilea element este fungicidul metalaxil”, al cărui nivel este peste limită, a adăugat oficialul.
Dibutilftalat este o substanţă folosită la adezivi şi cerneală, iar metalaxilul este un fungicid folosit împotriva putrezirii rădăcinei.
Rusia, care anterior importa 80% din vinul produs în Republica Moldova, a impus un embargo asupra acestui produs în martie 2006. Interdicţia de import a dat o lovitură grea fostei republici sovietice, mulţi producători de vinuri ajungând în pragul falimentului.
Potrivit Moscovei, această măsură a fost luată după ce testele au arătat prezenţa pesticidelor şi metalelor grele în vinul moldovenesc.
În 2007, Rusia a reluat importurile de vin, carne, fructe, tutun şi seminţe de floarea soarelui din Republica Moldova, după o rezolvare a unora din “problemele de calitate”, dar a impus standarde stricte. Exporturile au fost reluate integral abia în iulie 2009. Anul trecut, pe piaţa din Rusia au pătruns aproximativ 26,9 milioane de litri de vinuri moldovene.
Rusia a anunţat o nouă înăsprire a controalelor privind calitatea vinului importat din Republica Moldova, o decizie luată pe baze politice, şi un semnal pentru AIE , comentează publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta.
Publicația rusă notează că anunțul privind înăsprirea condițiilor pentru exportul vinului este primul semnal trimis de Federația Rusă pentru Alianța pentru Integrare Europeană.
“Nu e vorba doar de alegerile din toamnă. Solicitarea lu Ghimpu de retragere a armatei ruse a fost lansată în momentul în care soluționarea conflictului transnistrean a fost numită drept o condiție pentru ca Germania să susțină inițiativa Rusiei privind securitatea europeană”, este de părere Barbăroșie, citat de Nezavisimaia Gazeta.
Ziarul rus precizează că fabrica de vin vizată de atenționarea Rospotrebnadzor este una din UTA-Găgăuzia, acolo unde este soare suficient, iar vinul este natural.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!