UPDATE 4: Parlamentul ucrainean a votat revenirea la Constituţia din 2004
Parlamentul ucrainean a votat vineri, cu o majoritate largă, în favoarea adoptării Constituţiei din 2004, care acorda preşedintelui puteri mai puţin importante decât Constituţia actuală, relatează AFP. Acest vot a avut loc în urma semnării unui acord de ieşire din criză de către preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţi ai opoziţiei.
Potrivit site-ul agenţiei Interfax Ukrain, mişcarea radicală Sectorul Dreapta a comunicat că nu are încredere în preşedintele Ucrainei avertizând că va continua lupta împotriva regimului de la Kiev.
„Revoluţia naţională continuă”, a declarat Dmitro Iaroş, liderul organizaţiei radicale Sectorul Dreapta.
Între timp, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a îndemnat Guvernul şi opoziţia din Ucraina „să treacă de la vorbe la fapte” şi să pună în aplicare acordul de ieşire din criză pe care l-au semnat în prezenţa mediatorilor europeni. Acest acord „este un compromis necesar în vederea lansării unui dialog politic indispensabil” care să permită Ucrainei să iasă din criză, a apreciat Van Rompuy.
„De-acum este responsabilitatea tuturor părţilor să fie curajoase şi să treacă de la vorbe la fapte”, a adăugat el într-un comunicat.
UPDATE 3: Ianukovici și liderii opoziției au ajuns la un compromis și au decis să se organizeze alegeri anticipate, înainte de finalul anului 2014
Alegerile anticipate sunt una dintre cerințele protestatarilor. Acordul, care a fost aprobat de către “Consiliul Maidan”, numele pieţei din centrul Kievului, ocupate de trei luni de către manifestanţi, nu a fost încă dat publicității, dar Ianukovici a vorbit despre schimăbri ale constituției ce vor reduce puterile președintelui. Compromisul a venit după ce liderii opoziției și președintele ucrainean au purtat negocieri care au durat câteva ore și care au fost mediate de către trei miniștrii de Externe europeni.
Opoziţia a mai cerut ca actualul ministru de Interne Vitali Zaharcenko să nu facă parte din viitorul Guvern, iar procurorul general Viktor Pcionka să fie demis din funcţie, potrivit lui Tiagnibok, liderul partidului naţionalist Svoboda (Libertate) şi unul dintre principalii trei lideri ai opoziţiei politice.
Zaharcenko și Pcionka sunt vizaţi din cauza rolului pe care l-au jucat în reprimarea, din partea poliţiei şi puterii judiciare, a manifestanţilor din Ucraina.
UPDATE 2: Președintele ucrainean anunţă un scrutin prezidenţial anticipat
„Anunţ lansarea unei proceduri în vederea unor alegeri prezidenţiale anticipate”, a declarat Viktor Ianukovici, într-un comunicat, fără să precizeze o dată în acest sens.
„Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituţia din 2004″ care reduce puterea preşedintelui în favoarea Guvernului şi Parlamentului, dar şi formarea unui “guvern de unitate naţională”.
Prevederile acordului dintre puterea şi opoziţia ucraineană:
1.În 48 de ore va fi adoptată şi publicată o lege care reinstaurează Constituţia din 2004. Semnatarii îşi declară intenţia de a forma o coaliţie şi un Guvern de uniune naţională în decurs de zece zile.
2. O reformă constituţională care echilibrează zonele de responsabilitate ale preşedintelui ucrainean, Guvernului şi Parlamentului va începe imediat şi va fi încheiată în septembrie 2014.
3. Alegerile prezidenţiale vor fi organizate imediat după ce va fi adoptată noua Constituţie, dar nu mai târziu de decembrie 2014. Va fi adoptată o nouă legislaţie şi o nouă componenţă a Comisiei Electorale Centrale, în conformitate cu principiul proporţionalităţii, potrivit normelor OSCE şi Comisiei de la Veneţia.
4. Va fi demarată o investigaţie în cazul recentelor acte de violenţă ce va fi supravegheată de autorităţi, opoziţie şi Consiliul European.
5. Autorităţile nu vor declara stare de urgenţă. Autorităţile şi opoziţia se vor abţine de la folosirea forţei.
Între timp, circulația metroului a fost reluată parțial, după ce a fost suspendată marți. Două stații au rămas închise, în centrul orașului, a anunţat administraţia metroului pe site, relatează RIA Novosti în pagina electronică. Staţiile “Hreşciatik” şi “Maidan Nezalejnosti” sunt utilizate doar pentru corespondenţă, începând de vineri, precizează metroul.
Primarul Kievului Vladimir Makeienko a decis să redeschidă metroul în urma unui anunţ al Serviciului de Securitate (SBU) potrivit căruia situaţia în privinţa securităţii este „satisfăcătoare” la metrou, cu excepţia staţiilor din centru.
UPDATE: Preşedintele Parlamentului ucrainean a semnat rezoluţia care interzice operaţiunea antiteroristă din Kiev.
Preşedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, a semnat, vineri, rezoluţia care condamnă violenţa în ţară şi interzice operaţiunea antiteroristă declanşată joi seara.
Până acum preşdintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, nu a semnat rezoluţia şi nici un alt acord cu Opoziţia în vederea organizării de alegeri anticipate.
După o zi de doliu înecată în sânge şi promisiuni de concesiuni din partea preşedintelui Viktor Ianukovici, vineri, Piaţa Independenţei din Kiev a fost din nou scena unor violente conflicte între protestatarii proeuropeni şi forţele antirevoltă. Peste 5.000 de oameni au ieşit pe străzi, unde s-au tras din nou focuri de armă.
Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat un nou bilanţ al victimelor: 77 de morţi şi 577 de răniţi.
Viktor Ianukovici a declarat că este de acord cu alegeri anticipate şi formarea unui nou Guvern de uniune naţională. Concesiile preşedintelui uncrainean ar urma să devină oficiale, vineri, la ora 12:00, în speranţa că violenţele vor conteni.
Foto: Reuters
Citiți principiile noastre de moderare aici!