Înaintea semnării decretului care reunifică peninsula Crimeea cu Rusia, liderul de la Moscova a ţinut un discurs în faţa Parlamentului şi a Guvernului.
„Propun Adunării Federale (n.r. -cele două Camere ale Parlamentului rus) să adopte o lege pentru a include în Federaţia Rusă doi noi subiecţi, Crimeea şi oraşul Sevastopol. Crimeea a fost parte integrantă a Rusiei în mințile și inimile oamenilor, lucru transmis din generație în generație”, a declarat Vladimir Putin.
Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia nu doreşte să alipească alte state Federaţiei, iar în cazul Crimeei, el spune că inclusiv drepturile tătarilor vor fi respectate. Tocmai de aceea, de acum, în peninsulă vor exista trei limbi oficiale: rusa, ucraineana și limba tătarilor.
„Decizii politice vor fi luate pentru reablitarea situației tătarilor din Crimeea, să le recunoaștem reputația și să le respectăm drepturile”, a mai spus Putin.
UPDATE: Kievul nu recunoaște alipirea regiunii Crimeea la Rusia
Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Kiev, Evghen Perebîinis, a anunțat că Ucraina nu va recunoaște niciodată alipirea Crimeei la Federația Rusă.
„Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată aşa-zisa independenţă şi aşa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia”, a declarat Perebîinis, spunând că acordul semnat la Moscova „nu are nimic a face cu democraţia, dreptul şi bunul simţ”.
UPDATE 2: Reacțiile liderilor țărilor occidentale după alipirea Crimeei la Rusia.
Cancelarul german, Angela Merkel, a spus că alipirea Crimeei la Rusia este „contrară dreptului internațional”.
„Integrarea Crimeei în Federaţia Rusă este contrară dreptului internaţional. (…) Aşa-zisul referendum de duminică în vederea alipirii Crimeei este contrar dreptului internaţional, declaraţia de independenţă care a fost recunoscută ieri (luni – n.r.) de preşedintele rus contravine dreptului internaţional”, a declarat Merkel, într-o conferinţă de presă cu omologul său portughez, Pedro Passos Coelho, la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat acordului în vederea anexării peninsulei din sudul Ucrainei la Rusia.
Merkel a subliniat că „organizaţiile internaţionale, inclusiv Consiliul de Securitate al ONU, OSCE şi Consiliul european” au aceeaşi opinie. Totuși, cancelarul german a afirmat că dialogul cu Rusia trebuie să continue.
La rândul său, președintele american, Barack Obama a invitat liderii statelor din cadrul G7 şi Uniunii Europene să se reunească săptămâna viitoare la Haga, în cadrul Summitului pentru Securitate Nucleară, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina.
„Această reuniune se va concentra asupra situaţiei din Ucraina şi viitoarelor decizii pe care G7 ar putea să le adopte ca răspuns la evoluţia situaţiei şi în susţinerea Ucrainei”, a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională.
Și preşedintele francez Francois Hollande a condamnat anexarea Crimeei de către Rusia şi a cerut adoptarea „unui răspuns european puternic şi coordonat” în această criză.
„Condamna această decizie. Franţa nu recunoaşte nici rezultatul referendumului organizat în Crimeea la 16 martie, nici alipirea acestei regiuni din Ucraina la Rusia”, a afirmat Hollande, printr-un comunicat. El a cerut „un răspuns european puternic şi coordonat la noua etapă” care tocmai a fost depăşită în această criză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!