Studiul s-a desfășurat pe o durată de 19 ani, în 10 țări europene, starea de sănătate a peste 450.000 de persoane fiind urmărită în timp. Niciunul dintre participanți nu avea cancer, diabet, boli cardiovasculare sau alte afecțiuni înainte de începerea studiului, relatează CNN International.
Rezultatele acestui amplu studiu nu vin decât să întărească ceea ce se știa deja: băuturile cu conținut ridicat de zahăr sunt periculoase pentru sănătatea noastră. Persoanele care beau cca. 2 pahare de suc pe zi au un risc de mortalitate (indiferent de afecțiune) mult mai mare decât al celor care nu beau la fel de multe răcoritoare.
Studiul a fost publicat într-un prestigios jurnal medical – JAMA Internal Medicine. Acesta a surprins și diferențe între riscurile asociate diverselor tipuri de băuturi. Astfel, persoanele (atât bărbații, cât și femeile) care beau sucuri cu conținut ridicat de zahăr au un risc mai mare de a deceda din cauza unor probleme digestive, pe când cei care beau aceeași cantitate de sucuri dietetice (”diet”, ”light”) au un risc mai mare de a muri ca urmare a unor afecțiuni cardiovasculare.
Medicii avertizează că zahărul conținut de aceste băuturi poate afecta microflora intestinală, scăzându-i sistemului digestiv imunitatea în fața infecțiilor.
Băuturile carbogazoase mai sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta Parkinson, dar nu și Alzheimer sau cancer.
Studii anterioare au demonstrat că există o legătură între consumul de sucuri dietetice și accidente vasculare cerebrale, demență, diabet, obezitate sau legături între băuturile răcoritoare și atacuri de cord, tromboflebită ori alte afecțiuni cardiovasculare.
Soluția propusă de specialiști este să scădeți treptat cantitatea de sucuri băută, până ajungeți la un consum acceptabil, de cca. 250 ml suc săptămânal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!