În Scoția au fost organizate 2600 de birouri de vot, care s-au deschis la ora locală 07.00 (09.00 ora României) şi se vor închide la ora 22.00 (24.00 ora României). Pe listele de vot sunt înregistrați 4,29 milioane de alegători, dintre care 600.000 au votat deja prin corespondență. Se așteaptă o participare de aproximativ 80% din populație, iar scrutinul se anunță strâns.
Utimele sondaje le dau un ușor avans celor care susțin menținerea în componența Marii Britanii, dar și numărul indecișilor este destul de mare.
“Este o ocazie unică în viaţă, să o prindem cu amândouă mâinile”, a declarat liderul separatiştilor, premierul scoţian Alex Salmond în timpul unui miting la Perth, în cursul serii de miercuri.
“Dacă aveţi cea mai mică îndoială, nu o transformaţi în vot pentru da”, a replicat liderul campaniei de respingere a referendumului, fostul ministru britanic de finanţe Alistair Darling, la Glasgow.
În cazul respingerii referendumului, Londra a promis să lanseze procesul de delegare a mai multor competenţe în domeniile bugetar şi social către Edinburg, care dispune de propriul Parlament şi de un Guven regional din 1999. Măsurile ar urma să fie luate încă din ziua următoare votului.
Dacă Scoția devine independentă, va însemna sfârșitul unei aianțe ce datează din 1707.
Sursa foto: time-az.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!