Conform Ministerului Sănătății, spre deosebire de cancerul la adulți, marea majoritate a cancerelor din copilărie nu au o cauză cunoscută, deși s-au făcut multe studii care au urmărit să identifice cauzele cancerului la copil. Foarte puține tipuri de cancer la copii sunt cauzate de factorii de mediu sau de stilul de viață, iar datele actuale sugerează că cca. 10% din toți copiii cu tumori neoplazice au o predispoziție din cauza factorilor genetici.
Statisticile arată că în anul 2020, medicii de familie au declarat 443 de cazuri noi de îmbolnăvire prin tumori maligne la copii (0‐19 ani), ceea ce reprezenta 1,03% din totalul cazurilor noi declarate la nivelul țării.
Din total cazuri tumori maligne la copii 0‐19 ani, atât ca număr de cazuri cât și ca rată de incidență, în perioada 2016‐2020, ponderea cea mai mare aparține grupei de vârstă 15‐19 ani. Numărul cazurilor noi de tumori maligne, raportate pentru grupa de vârstă 0‐19 ani, au scăzut cu 20.5% în 2020 (443), față de 2019 (557).
La nivel mondial, în fiecare an, peste 300.000 de copii sunt identificați cu o neoplazie. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt leucemiile și limfoamele, urmând tumorile cerebrale sau cancerul osos.
„Atunci când vorbim de cancer pediatric, vorbim și de un răspuns la tratament mult mai bun în cazul copiilor decât al adulților. Ca și în cazul adulților, însă, cu cât boala este depistată mai curând, cu cât tratamentul demarează mai repede, șansa de vindecare este mai mare. În cazul micuților, rata de vindecare poate să ajungă chiar și la 80 la sută, dar asta în funcție de localizare, de tipul de cancer, dar și de stadiul bolii din momentul stabilirii diagnosticului. Depistarea neoplaziei poate fi foarte dificilă, întrucât simptomele specifice sunt de multe ori identice cu cele ale altor afecțiuni mai puțin grave. Tumorile cresc mai rapid la copii și chiar se metastaziază mai repede. De aceea, este important ca primul medic din circuitul pacientului, și mă refer aici la medicul de familie, să trimită copilul la un specialist la orice schimbare în starea de sănătate a micuțului. Ca și în cazul adulților, diagnosticul precoce salvează vieți”, spune prof. dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp.
În România există un Registru Național al Cancerului la Copil, o bază de date ce include toate cazurile noi de afecțiuni oncologice ale copiilor și tinerilor cu vârstă de până la 19 ani și permite interconectarea centrelor de pediatrie oncologică. Registrul este gestionat de Societatea Română de Oncologie Pediatrică.
„Timișoara este printre orașele din țară în care oncologia pediatrică a cunoscut o dezvoltare importantă în ultimii douăzeci de ani. La Spitalul de Copii Louis Țurcanu avem un Centru de Excelență în diagnosticarea limfoamelor și leucemiilor, unde se realizează diagnostic de amănunt. Mai mult, tot acolo sunt efectuate, în fiecare an, câteva zeci de transplanturi de măduvă. De altfel, primul transplant de măduvă din România a fost realizat la Timișoara, în 2003, de doamna profesor Marghit Șerban. Pe de altă parte, în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp funcționează singura unitate, din vestul țării, de radioterapie cu anestezie generală pentru copii”, a mai declarat dr. Șerban Negru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!