Pe 27 ianuarie 1945 a fost eliberat lagărul de la Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr de exterminare aparținând Germaniei naziste. Astfel, pe 27 ianuarie se comemorează în întreaga lume victimele Holocaustului. Ziua de 27 ianuarie a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.
Peste 1 milion de oameni au fost omorâți la Auschwitz, cea mai mare parte dintre aceștia fiind evrei. Pentru nemții care invadaseră Polonia, Auschwitz a reprezentat un „lagăr model” – localitatea era un nod de cale ferată care permitea transportarea unui număr imens de evrei și alte naționalități care au căzut pradă ambițiilor naziste.
Heinrich Himmler, comandantul suprem al forței paramilitare SS, formațiune care apăra și reprezenta partidul nazist, a dispus încercuirea lagărului de la Auschwitz cu garduri de sârmă ghimpată, sub tensiune electrică, și cu ziduri imposibil de trecut.
Sub cinica deviză „Munca eliberează”, înscrisă pe frontispiciul porții, deportații erau separați de familie. Cei inapți erau ghidați spre camerele de gazare, ascunse sub forma unor dușuri. Cei considerați apți de muncă erau trimiși în „carantină”, unde erau bătuți, înfometați, ținuți în frig și rași în cap. Cei care supraviețuiau, după ce erau tatuați pe braț cu numere de înregistrare, erau integrați într-o grupă de muncă. Majoritatea lucrau în condiții inumane, într-o fabrică unde se producea gazul de luptă Ciclon B. Femeile și copiii erau folosiți pentru a se face diverse experimente pe ei. Aici a lucrat și maleficul medic Josef Mengele.
În amintirea tuturor acestor victime, Seimul Poloniei a decis în 1947 transformarea lagărului în muzeu.
Trimite articolul
Xziua internationala a victimelor de la revolutia din 89 pe cand? dam importanta altora dar uitam de ai nostri
-
Ce sa vb de o natie care pe zi ce trece nu mai are o identitate? Noi sarbatorim haloween, valentines day, ziua recunoștintei…etc.
-
atata timp cat vei relativiza memoria victimelor Holocaustului, nu esti capabil sa intelegi nimic din viata.
-
dar tu oare de ce relativizezi victimele din congo sau din honolulu? ha? nu le intelegi suferinta, nu? ratatule
-
-
Nu suntem de partea invingatorilor. Atunci sovieticii au eliberat lagarele, dar noi ne-am scapat de sovietici in 89. Sper ca nu ai uitat ca istoria e scrisa de invingatori 🙂
-
Holocaustul a ucis oameni din mai multe tari, inclusiv din Romania. Da, ar trebui pus mai mult acentul la orele de istorie pe revolutie si urmari dar aia nu inseamna ca Holocaustul trebuie uitat. Cei care uita istoria o vor repeta.
-
Ar trebui pus accentul la orele de istorie pe cei care au murit in temnitele comuniste din 1948 pana in 1964.
-
-
Da care au murit ca sa se imbocatesca guvernantii si neamurile lor iar fraierimea ciocu mic munciti doar pentru a platii curentul si gazul halal mai bine nu era nici o revolutie.
astazi, pensionarii care evident ca sunt doar o pacoste pentru guvern sunt lasati fara tratament in spitale care ori iau foc, ori ingheata. ce repede se repeta istoria. de injectie nici nu mai are rost sa zic.
Traducere: munca face fraieri
Dumnezeu sa-i ierte si Hristos sa ii primeasca in Imparatia Lui pe cei care l-au acceptat ca Mesia!
Revenind, pe mine ma preocupa holocaustul impotriva crestinilor: holocaustul impotriva armenilor, holocaustul impotriva popoarelor slave pus la punct de conducerea iudeo-bolsevica si asuprirea elitelor intelectuale romanesti de cei ce i-au adus pe comunisti in tara.
Cu toate acestea, pentru Hristos care este si el din neamul lui Israel, as face orice sa salvez un frate iudeu. Acum de exemplu militez pentru dreptul lor de a nu fi ucisi de serurile frankisto-sabateene anti-covidiene.
Serurile astea vin tot cu lozinca Munca te face liber – caci daca nu te intepi poti sa numai lucrezi…
-
Intră pe canalul Oscar Dirlev pe YouTube
Intrați pe cel mai la moda canal românesc de istorie.. OSCAR DIRLEV pe YouTube..va explica el ce e cu Holo
Sincer, sunt curios, victimele altor genociduri, cum ar fi cel facut de Mao (circa 55 – 60 de milioane de chinezi), cel facut de Stalin (circa 25 – 30 de milioane de rusi), cel facut de turci vis-a-vis de populatia armeana, mortii de la revolutia din Romania din Decembrie 1989 s.a.m.d. – astia toti de ce nu sunt mentionati si nu au zile de comemorare? De asemenea, de ce se comemoreaza doar evreii care au murit in lagarele naziste? De ce nu se comemoreaza si altii cum ar fi polonezii sau rusii care tot acolo au fost omorati? Oare chiar se comemoreaza victimele sau se face o comemorare … “selectiva”?
De asemenea, daca o sa cautati o istorie a numarului de victime evreiesti din Auschwitz, o sa aflati un fapt foarte interesant: valorile sunt estimative. Ori asta e ciudat daca tinem cont de faptul ca nemtii in perioada respectiva aveau un sistem de arhivare extrem de eficient. Doar vorbim de o tara care a anexat majoritatea Europei in timp record. Asta nu o poti face fara o organizare care sa functioneze “ca ceasul”.