Cu gust acrişor, uşor astringent, ceaiul de măceşe poate fi pregătit din 5-10 fructe întregi, proaspete sau uscate sau 1-2 linguriţe de fructe uscate, fără seminţe (numai cojile roşii), la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se poate utiliza şi sub formă de decoct dar nu se fierbe mai mult de 3 minute, iar îndulcirea este bine să fie făcută cu miere de albine. Siropul de măceşe se prepară din fructele de măceş şi este o băutură cu efecte terapeutice deosebite. Datorită bogăţiei în principii active, siropul de măceşe vindecă şi ameliorează o serie de afecţiuni. Este un adevărat tonic şi o băutura cu efect reconfortant. Fiind bogat în vitamina C, siropul de măceşe întăreşte şi apără organismul de infecţii şi factori patogeni, ajută la fixarea calciului în oase, contribuie la înlăturarea starilor hemoragice. Fructul măcinat poate fi combinat cu iaurt, supă, ceai – 3 linguriţe pe zi. Rădăcina măceşului, tăiată în bucăţele mici, se prepară sub formă de decoct. Se fierb, timp de 15 minute, 2 linguriţe de rădăcină în 500 ml apă. Sub această formă, măceşul are efect asupra pietrelor la vezica biliară şi la rinichi. Împotriva alcoolismului şi a tabagismului, cura cu măceşe dă rezultate nesperat de bune. Infuzia, în acest caz, se prepară din două linguri de măceşe pudră, care se adaugă în clipa când apa (500 ml) este caldă. Se lasă la sedimentat timp de 15 minute. Cantitatea aceasta se consumă în timpul zilei, îndulcită sau neîndulcită, după preferinţă. Cura trebuie să dureze 4-5 săptămâni. În cazul diferitelor preparate din măceşe vom folosi vase de inox şi linguriţe de lemn.
Ceaiul de macese alunga raceala
Specialiştii recomandă ceaiul de măceşe ca un foarte bun remediu în combaterea şi prevenirea răcelilor, măceşele având multă vitamina C naturală, care întăreşte imunitatea organismului, ajutându-l să lupte cu boala.
Citiți principiile noastre de moderare aici!