În cererea de chemare în judecată depusă la Tribunalul Bucureşti de Ion Caramitru, în prezent directorul al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), acesta solicită instanţei să pronunţe o decizie prin care să îi recunoască drepturile în calitate de artist interpret al piesei “Bună seara, iubito!”, compusă de Adrian Enescu, pe care a interpretat-o în 1988 alături de Loredana Groza. De asemenea, Caramitru cere instanţei să oblige Mediapro Music Entertainment să îi respecte aceste drepturi, odată recunoscute.
Totodată, directorul TNB solicită ca Mediapro să fie obligată să îi plăteacă daune materiale “evaluate provizoriu” la 30.000 de lei, pe motiv că i s-au încălcat drepturile de autor prin comercializarea unui CD al Loredanei pe care este inclusă şi melodia “Bună seara, iubito!”. Mai mult, actorul le cere judecătorilor să oblige Mediapro Music să îi acorde daune morale în valoare de 10.000 de lei, precum şi cheltuieli de judecată.
În motivarea cererii de chemare în judecată, Caramitru arată că Mediapro Music a lansat, în 2007, un album al Loredanei Groza, intitulat “Loredana – my love”, album pe care este inclusă şi piesa disputată. Ion Caramitru susţine că nu a fost anunţat de lansarea acestui album, chiar dacă pe coperta acestuia, în dreptul melodiei, este specificat aportul pe care îl aduce la intepretare.
Ion Caramitru invocă articolul 98 din Legea 8/1996, care reglementează drepturile de autor, potrivit căruia artistul intepret are dreptul exclusiv de a difuza opera sa, contra cost sau cu titlu gratuit. Cu toate acestea, susţine directorul TNB, Mediapro Music a lansat pe piaţă albumul menţionat fără să-l consulte şi fără să îi ofere vreo parte din profitul obţinut de pe urma vânzării discului.
Ion Caramitru cere instanţei să dispună efectuarea unei expertize, pentru a putea evalua corect veniturile obţinute de Mediapro Music din vânzarea albumului şi implicit suma pe care casa de discuri va trebui să i-o plătească. În ceea ce priveşte daunele morale solicitate, actorul argumentează că acestea i se cuvin, având în vedere că Mediapro “s-a folosit în mod abuziv” de prestigiul său, însă fără a îi recunoaşte drepturile care i se cuvin.
Ion Caramitru a introdus acţiunea împotriva casei de discuri Mediapro Music la sfârşitul anului 2009, iar primul termen fixat de Tribunalul Bucureşti în acest proces este 11 martie.
Operele artiştilor, motiv de dispută în instanţă
Pe rolul Tribunalului Bucureşti au fost introduse, în ultimii ani, mai multe acţiuni ale unor persoane publice, cu privire la încălcarea drepturilor de autor.
Astfel, cântăreţul Ionuţ Dolănescu a ajuns în instanţă după ce a acuzat Taifasuri Media de nerespectarea drepturilor de autor. Dolănescu a cerut Tribunalului Bucureşti ca Taifasuri Media să ii plătească 5.000 de lei daune materiale şi morale, după ce în octombrie 2009 societatea a vândut revista Taifasuri împreună cu albumul artistului, ”Oameni”, fără a îi cere acordul. Procesul continuă pe 11 martie la tribunalul bucureştean.
Institutul Cultural Român (ICR) a fost chemat în judecată de compania Babel Communication, care cere în instanţă despăgubiri de 400.000 de lei pentru folosirea neautorizată a unor filme ale lui Gopo la un festival din Suedia. ICR susţine, însă, că drepturile de autor pentru marca Gopo se aplică doar pe teritoriul României. Procesul urmează să înceapă pe 2 martie, la Tribunalul Bucureşti.
Un proces controversat este cel legat de melodia “Puşca şi cureaua lată”, dintre interpretul Mircea Simionca şi cuplul Traian şi Valeria Ilea. Procesul a fost deschis de Simionca, cel care susţine că este autorul piesei “Puşca şi cureaua lată”. Acesta spune că a lansat-o în anul 2002, sub titlul „Când eram tânăr ficior”, şi solicită de la Traian Ilea şi Valeria Ilea Codoreanu despăgubiri materiale în valoare de 100.000 de lei. Dosarul se judecă în prezent la Tribunalului Cluj.
De asemenea, fiica lui Toma Caragiu a dat în judecată TVR Media, în vara anului 2008, pentru că ar fi reprodus şi comercializat colecţia “Momente de Aur – maeştrii comediei: Toma Caragiu”, fără ca ea să fie remunerată “corespunzător şi proporţional cu beneficiile TVR Media”. Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză Mariei Caragiu, în ianuarie 2009, şi a obligat TVR Media să îi plătească acesteia suma de 15.126 lei drepturi de autor. Fosta soţie a actorului, Cara Chester Helene, a fost obligată, prin aceeaşi decizie, să îi plătească Mariei Caragiu 5.065 lei. În prezent, procesul continuă la Curtea de Apel Bucureşti, decizia tribunalului fiind contestată.
Şi Ştefan Bănică jr. a acuzat SC TVR Media SRL, în martie 2008, de încălcarea drepturilor de autor, pe motiv că ar fi reprodus şi comercializat, fără acordul artistului, DVD-ul “Maeştrii comediei”, în care apare Ştefan Bănică senior. Tribunalul Bucureşti a decis, în iunie 2009, ca TVR Media să-i plătească 5.000 de euro lui Ştefan Bănică Jr. drept despăgubiri pentru reproducerea DVD-ului “Maeştrii Comediei”. În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, care judecă contesţia făcută de Bănică, nemulţumit de decizia instanţei inferioare.
Ministerul Culturii şi Florin Chilian se judecă de trei ani pentru neplata drepturilor de autor pentru melodia “Zece”. Astfel, MCC a lansat, în data de 23 aprilie 2005, programul de încurajare a tinerilor de a se întoarce spre lectură , intitulat Mai bine o carte . Promovarea s-a făcut printr-un spot publicitar realizat de compania de publicitate GMP, muzica folosită fiind o parte din piesa Zece , melodie compusă în întregime de Florin Chilian. Chilian a reclamat încălcarea drepturilor de autor, iar MCC a susţinut că este vorba despre o campanie “pro bono” care nu are legătură cu drepturile de autor. Artistul a pierdut procesul la Tribunalul Bucureşti, în februarie 2008, dar a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti, un an mai târziu. Judecătorii au dispus, pe 26 februarie 2009, ca MCC să-i plătească lui Chilian despăgubiri în valoare de 10.000 euro. Procesul continuă la instanţa supremă.
În octombrie 2007, Oana Pellea a câştigat definitiv procesul intentat lui Gigi Becali, după ce omul de afaceri a folosit imagini cu tatăl ei, din filmul Mihai Viteazul, într-un videoclip difuzat în campania electorală prezidenţială din 2004.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!