Petra surprinde prin monumentele şi mormintele săpate-n stâncă, prin culorile incredibil de frumoase ale defileului şi prin cadrul natural de excepţie. Fost oraș antic, ce se numea Rekem, Petra apare menționat în manuscrisele de la Marea Moartă. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind “Trezoreria” (“Al Khazneh”), în stil grecesc, cu o înălțime de 42 m. Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.Hr., de către nabateeni, un popor semitic, și a fost capitala lor până în 106 d.Hr., când a intrat în componența Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea. Originile nabateenilor sunt la fel de enigmatice ca cele ale acestui oraş.
Dovezile arheologice arată că locuitorii au părăsit oraşul în urma unui cutremur devastator ( anul 363 d.H) care a distrus mecanismul de pompare al apei. Ruinele au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultanul Baibars al Egiptului în secolul al XIII-lea. Primul european care le-a vizitat și descris a fost exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt, în 1812. Cea mai cunoscută faţadă de la Petra, de altfel şi simbolul oraşului, rămâne Al Krazneh (Trezoreria). Săpate în secolul I î.Hr. , detaliile monumentului s-au conservat foarte bine. O altă faţadă celebră este Ad Deir, Mănăstirea. Pentru a urca în vârful ei, turistul trebuie să înfrunte 800 de trepte. Există şi versiunea de a închiria un măgărul cu vreo 12 dolari. Din vârful mănăstirii se întinde o panoramă extraordinară. De reţinut este faptul că după aproape 100 de ani de excavaţii şi săpături arheologice, se pare, că doar 1% din oraş poate fi vizitat.
Iordania se învecinează în nord cu Siria, în est cu Irak şi cu Arabia Saudită, în vest cu Israel şi Cisiordania. În linii mari, ţara se bucură de un climat mediteraneean, cu o vară fierbinte şi uscată, o iarna rece şi umedă şi două scurte sezoane de tranziţie. În ciuda acestui fapt, trei sferturi din suprafaţa sa are un climat de deşert, cu mai puţin de 200 mm de ploaie anual. Aici temperaturile din timpul zilei de vară pot depăşi 40 de grade Celsius, în timp ce nopţile de iarnă poate fi foarte reci şi uscate. În Amman, temperatura maximă în luna mai este de 28 de grade Celsius. E bine de ştiut că bucătăria locală poate fi una delicioasă, poate chiar neaşteptată, dar atenţie, întrucât majoritatea populaţie este de religie musulmană alcoolul nu este deloc ieftin.
Preţuri în Iordania: un prânz la restaurant – de la 19 dolari/persoană; o bere în restaurant – de la 3 dolari; o cafea – de la 3,6 dolari; o sticlă cu apă (1,5 l) – de la 0,6 dolari; o sticlă cu vin – de la 14 dolari; un bilet pentru transportul în comun – de la 1 dolar; un kilometru la taxi – 0,4 dolari; turul capitalei Amman – de la 4,2 dolari; turul oraşului Madaba şi urcarea pe Muntele Nebo – de la 3 dolari; o zi vizită la Petra – de la 30 de dolari; jeep safari în deşertul Wadi Rum – de la 62 de dolari/cinc persoane/două ore; vizita la trei castele din deşert – de la 1,4 dolari; plimbare pe cămilă – de la 21 de dolari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!