Deși cele mai acerbe discuții din spațiul public se axează pe ideea lipsei personalului medical, din dorința deblocării posturilor care ar trebui ocupate de cei care au absolvit Medicina, poate ar trebui să se ia în discuție mai mult și respectarea programului de lucru, de așa manieră ca, medicul să fie găsit în cabinet în intervalul de timp declarat de dumnealui sau de unitatea în care funcționează.
Pacienți așteptând cu orele pe holuri reci și insalubre, medici care catadicsesc să consulte un bolnav după ce sunt apelați de vreun confrate sau de vreo persoană influentă (la rugămintea pacientului obosit și speriat), medici care nu răspund la telefon atunci când pacienții lor au nevoie de îndrumare, fac parte din coordonatele realității medicale actuale.
Recentele nemulțumiri față de scăderea punctului acordat consultațiilor medicale în medicina primară și medicina ambulatorie de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ar fi pentru pacienți justificate dacă ar fi dublate de un sistem mai organizat în care empatia și grija responsabilă față de pacient ar fi principii care să guverneze activitatea medicală.
Medicului de familie trebuie să i se redea responsabilitatea de a conduce un caz medical, nu să fie asimilat unui simplu emitent de rețete medicale și bilete de trimitere.
Pacientul își dorește o relație medic-pacient adult/copil, care să-i permită să poată comunica cu medicul care îl supraveghează, fie el medic de familie sau de specialitate, fie telefonic, fie prin relație directă, care să îi confere siguranța unei rezolvări favorabile, competent și atent supravegheate. Poate că medicul nu este obligat să răspundă unei mame disperate sau unui pacient îngrijorat, de apariția inopinată, de obicei în zile de sărbătoare sau în weekend, a unei probleme medicale acute, dar empatia care trebuie să însoțească obligatoriu calitatea de medic, profesie aleasă voluntar de acesta, ar trebui să primeze.
O incursiune, o trecere în revistă a problemelor cu care se confruntă sistemul medical românesc – despre care auzim des că este „sufocat” încât parcă ți-e teamă să nu-l sufoci și mai mult, că e subfinanțat, realități obiective, nu explică și nu justifică atitudinea uneori arogantă, necorespunzătoare a unor reprezentanți ai acestei profesii.
Deși, această atitudine nu este o caracteristică a întregului corp medical, ea aduce o umbra celei mai nobile și mai umane profesii.
Într-o societate în care sistemul medical este departe de a fi perfect, din rațiuni și considerente, uneori greu de explicat, fie ele administrative sau politice, dacă măcar empatia și bunul simț ar funcționa în relația medic-pacient, nu ar mai fi atâtea cazuri de oameni disperați căutându-și dreptatea și rezolvarea pe rețelele de socializare. Medicina trebuie să funcționeze în cabinete medicale competente deservită de către medici profesioniști și empatici, cărora societatea să le asigure toate condițiile să își desfășoare activitatea.
Dar, până atunci …… „a fi domn e o întâmplare, a fi om e lucru mare”…
Trimite articolul
XMarea majoritate a doctorilor sunt din pacate agenti de vanzari pentru marile companii farmaceutice si atat! Te consulta pe repede intainte, iti arunca niste medicamente care trateaza doar simptomele si nu cauzele si cam atat. Hai inapoi in 6 luni sa iti crestem dozele
Draga Vlad, nu iti doresc altceva decat 20 de zile lucratoare in care TOTI medicii de familie din judetul Timis sa fie plecati… plecati in concediu, iar Cnas sa le gaseasca medici inlocuitori, asa cum se intampla si afara, cu telefoanele PERSONALE inchise pentru ca telefoane de serviciu nu au, statul sustine ca nu au nevoie… iar atunci cand copilul tau va face febra sa mergeti la urgente, urgentele fiind blocate din cauza numarului mare de pacienti, sa mergeti la privat, sa scoateti 400-500 de lei din spagile pe care presa le ia de la politruci. Poate ca asa vor avea nevoie si parintii tai de consultatie in caz de Doamne fereste ceva… poate vei avea si tu nevoie de concediu medical pentru o infectie usoara, subita, iar toate cabinetele sa fie inchise, medicii sunt in concediu. De asemenea cand se vor intoarce din concediu sa trebuiasca sa platesti consultatia medicului de familie MACAR atat nevastata plateste sa si faca unghiile lunar. Asta iti doresc draga Vlad. O luna.
ps. In strainatate nimeni nu vorbeste cu medicul de familie pe whatsapp sau la telefon si acesta castiga minim 7-8000 de euro pe luna, apropo… programarile se fac peste 2 3 saptamani medicul de familie afara. Aici pacientii stau la coada tot din bunatatea medicului, care face zeci de consultatii pe zi NEPLATITE pentru ca Cnas plateste doat 24 de consultatii pe zi. A, am uitat… iti mai doresc ca 30-40% din articolele tale sa fie fara remuneratie, ca sa fie egalitate asa cum spui.
-
Piatra piatra de ieeeee piatra,muica…..ia sa iau eu o palinca…
Jaleeeee!!!!! -
te invit in UE la 7000 euro pe luna. Cand ati ales meseria de medic la ce va gandeati ? la o sursa de imbogatire sau l aa face bine pacientilor ?
-
Ti cand iti faci meseria te gandesti la client, nu?
-
Ai votat cu Basescu cumva? Ca el a zis asta cu “plecati”, si au plecat. Oare acolo sunt buni si numai aici nu erau buni? De ce?
-
aici ii vezi ca nu sunt buni, despre ce pm vorbesti??
-
Citeste ce-am scris.Daca acelasi om aici nu e bun si altindeva e bun, inseamna ca problema e sistemul, nu individul. Iar daca vrei martiri, ingeri si alte bazaconii… bine.
-
-
-
Medicul trateaza, Dumnezeu vindeca – o chestiune cunoascuta.
Acum ca nu toti eroii in halate albe sunt participanti la genocidul prin seruri, pot sa cred, nu zic nu.
“bolnavi, persoane adeseori lipsite de informații exacte” – la fel ca “doctorii”
-
A ha ha !!!!! Dada
În primul rând un același medic lucrează și la stat și la privat, ceea ce e un flagrant conflict de interese. In strainatate, in majoritatea țărilor vestice nu găsești așa ceva. Asta e un fel de sarlatanie mirlaneasca pe bandă rulantă. Sînt foarte mulți care s-au făcut medici pentru a cîștiga banii foarte repede fără să -i controleze nimeni, prea puțini sînt medici din vocație. Mie îmi place, să le privesc ochii, de acolo știi cu cine stai de vorbă. Sistemele medicale vestice, inclusiv românesc de medicină, NU vindecă pacientul, acesta se vindecă singur sau pleacă la Domnul…. Atît să știe doctorashii, că banii nu aduc fericire și că nu pleacă cu ei, atunci cînd plecat la Domnul, în schimb TOATE faptele bune înfăptuite de-a lungul unei vieți, sînt singurele care contează cînd plecăm fiecare de a ici…?!!
Toate lanțurile de centre medicale unde actul medical se măsoară în 15, 20 sau 30 de minute sunt principalele cauze pentru care medicina nu mai e ce a fost. Rapid… intrii vorbind de la ușă, că-ți expiră minutele , îî spui ce te doare că trebuie să găsească soluția și s-o mai și verifice dacă are timp să pună mâna pe tine, că vine timpul următorului pacient care trebuie să intre pe ușă. Și faci 50/50 cu marele centru medical, cum probabil fac și fetele cu peștele. Să mai vorbim de faptul că te duci în privat dacă vrei să-ți fie bine la o următoare internare?
Medicina in lumea asta a devenit doar un business, cand ea ar trebui sa fie mai intai empatie, implicare si apoi business.
In rest doamne ajuta tuturor adica doctorilor si pacientilor.
Medicii de familie sunt cea mai proasta “inventie”
Foarte “frumos” denigrați medicul de familie cu acest reportaj! Haideți să fim corecți totuși. Da, fostul meu medic de familie nu era aproape niciodată de găsit la cabinet și nici la telefon! N-am primit rețetă compensată nici măcar pentru copil, n-am primit bilet de trimitere decontat prin CAS, iar comportamentul acestui “medic”, nu mai zic. Da! Să fie controlați, sancționați dur, sau chiar închise cabinetele.
Actualul medic în schimb este o persoană deosebită, umană, care chiar mi-a rezolvat problemele de sănătate și m-a scutit de multe drumuri și cheltuieli. Asemenea oameni trebuie să îi susținem, pentru că cel mai des mergem la medicul de familie. Să ne ferească Dumnezeu să ajungem în spitale cu copii mici sau cu vârstnicii să așteptăm cu orele pentru problemele ce s-ar putea rezolva la cabinet! Și cum spunea cineva mai sus, “când și-a ales meseria, nu știa că așa e, sau avea de gând să se îmbogățească?” Sau ceva de genul… eu lucrez în IT, și da, când mi-am ales meseria, m-am gândit să am un trai decent de pe urma muncii mele. Asta nu înseamnă că medicul de familie, nu merită să ducă un trai decent. Dar din moment ce se anunță proteste masive în toată țara, nu cred că exagerează. Cred că a ajuns cuțitul la os.
Cine nu este mulțumit de medicul de familie ar trebui să îl schimbe. Atât. Dacă nu ne-am înghesui atât la”pomul lăudat” am fi tratati decent. Eu mi-am schimbat o doctoriță foarte competenta din unicul motiv al aglomerării. Și acolo unde sunt acum, deja de mulți ani, nu stau aproape niciodată la coadă, mi s-a răspuns la telefon și când doamna era cu familia pe pârtie, si nu am dat niciodată vreun cadou – sincer sunt împotrivă. Până la urmă dacă nu ești tratat corect prost ești tu că stai. Iar să critici toți medicii nu e chiar corect…
Din păcate, chiar așa este, cuvânt cu cuvânt! Se cred dumnezei, iar pentru bolnavi se aplica selecția naturala !!! Cei care plătesc bani grei mai beneficiază de niște tratamente de la acești mari nesimțiți numiți medici! De fapt sunt niște repetări- adică prescriu rețete, baga la chimicale în bolnavi ,care , ulterior,suferă infinit de mult din cauza efectelor adverse.
Capitalismul este despre bani. “Piata se regleaza singura.”