Tractoare fără tractorist, conduse prin GPS, maşini şi utilaje agricole inovative, pentru clienţii cu pretenţii, sau adaptate în funcţie de cerinţele cumpărătorului, combine, semănătoare, culegătoare de porumb şi alte zeci de exponate ale tehnicii agricole nemţeşti i-au făcut pe cei pricepuţi şi implicaţi direct în munca câmpului din Banat să le cam lase gura apă, iar pe privitorii neiniţiaţi, să admire formele futuriste şi tehnologia pe care o puneau la bătaie tractoarele şi utilajele agricole, adevărate uzine pe roţi.
Că reclama e sufletul comerţului e un lucru valabil atât pe Bega cât şi pe Rin. O ştiu foarte bine şi cei de la firma germană, companie cu experienţă de vreo două secole în domeniul agricol. Şi cum din aceşti 200 de ani, în ultimii 15 au fost prezenţi şi în România, o acţiune de felul unor Zile ale Porţilor Deschise, a fost considerată, şi pe deplin justificat, ca un excelent prilej de a face cunoştinţă fermierilor români cu ce înseamnă performanţă în tehnologia agricolă şi de a oferi totodată un foarte plăcut mijloc de relaxare pentru vizitatori, de la mic la mare.
„Compania este prima firmă cu capital privat a comunei Orţişoara iar de la oamenii de aici am învăţat şi noi să muncim puţin mai bine, să lucrăm nemţeşte”, mărturiseşte Aleodor Sobolu, primarul din Orţişoara.
Veniţi în Banat, după cum arată şi sloganul firmei, „să pună agricultura pe roate”, reprezentanţii companiei germane sunt siguri că agricultorii români au o şansă mare. „Avem 20 de filiale în Germania, avem reprezentanţe în Est, din Letonia şi Rusia până în Ucraina şi România. Cred totuşi că fermierii de aici au avantajul unui pământ bun şi a unor suprafeţe extinse. Există un mare potenţial în România, iar agricultura care se face aici poate fi mai performantă decât cea din Rusia sau Ucraina”, a declarat pentru Volker Schröder, administratorul firmei.
Desigur, prichindeii au fost cei mai încântaţi de iniţiativa filialei de la Orţişoara a comaniei germane. Ce-i drept, au avut şi motive. În timp ce adulţii au putut pune la încercare performanţele celor mai noi modele de maşini agricole, într-un drive-test „pentru lideri”, cei mici s-au întrecut în curse pe patru roţi, în versiuni miniaturale ale tractoarelor adevărate. Un alt concurs, în care copii de la şcoala generală din Orţişoara şi-au arătat priceperea într-ale desenatului, în lucrări având ca subiect, desigur, tractoarele, le-a dat şansa autorilor celor mai frumoase, dacă nu şi fidele, reproduceri să fie premiaţi în machete la scară ale performantelor utilaje. Asta spre bucuria cu greu ascunsă a multora dintre tătici, micile tractoraşe fiind adevărate piese de colecţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!