Fosta echipă de Liga 1, retrogradată la finalul ultimului sezon, va beneficia în perioada următoare de procedura insolvenței. Tribunalul Timiș a aprobat dosarul depus de conducerea clubului timișorean, ceea ce îi oferă protecție în fața numeroșilor creditori către care clubul are numeroase datorii. Fără aprobarea acestei proceduri, viitorul echipei era unul incert. Clubul va oferi detalii legate de acest subiect în cursul acestei zile.
Demararea insolvenței nu înseamnă falimentul organizației, ci oferă o perioadă de protecție care să permită redresarea situației financiare. Dacă planul din dosarul de insolvență nu este dus la bun sfârșit, atunci se poate ajunge în situația falimentului. În dosar urmează a fi desemnat și un administrator special, care nu e exclus să fie chiar actualul președinte, Radu Birlică. El are o experiență asemănătoare, la clubul Rapid București. Acesta, în final a intrat în faliment.
Update. Președintele ACS Poli, Radu Birlică: Planul de reorganizare este pe trei ani
Președintele clubului, Radu Birlică a oferit o serie de amănunte legate de procedura de insolvență prin care va trece ACS Poli. El vorbește și despre un subiect tabu, preluarea de către un investitor. Spunem tabu pentru că e cunoscută părerea primarului Nicolae Robu, care nu pare dispus să renunțe la „jucăria” sa.
„E o zi fericită, dacă putem spune că insolvența poate să ne bucure. Înseamnă o foarte mare gură de oxigen pentru club, înseamnă că ne putem continua activitatea. Nu mai avem presiunea depunctărilor și a plăților imediate către diverși jucători și către alte firme. Clubul nu merita închiderea, deși pe plan sportiv nu am arătat prea mult în ultimul an. Perioada următoare va fi una de reorganizare, instanța va numi un administrator special. Planul de reorganizare trebuie tratat cu mare seriozitate, nu se pot face datorii curente, ce înseamnă că în continuare trebuie să atragem bani din surse private. Deocamdată nu există un plan, nu poate fi făcut până nu se numește un administrator juridic și unul special, ei vor face acest plan. Datornicii se înscriu la masa credală, se stabilește acest plan pe trei ani. În acest moment noi avem creionat un plan de reorganizare, un plan stabil va fi după ce instanța va numi administratorii. Dacă nu era chestiunea aceasta cu insolvenţa clubul nu mai avea prea multă viaţă în liga a treia sau a doua. Orice poprire, ANAF, RADET (n.r. Colterm) se sistează, toţi intră la masa credală. Sumele trebuie achitate, dar prin planul de reorganizare, suma aprobată va fi împărţită, în afară de ANAF suma aprobată este de 10% din datorie. Cei care nu sunt de acord pot contesta. Eu mi-am făcut datoria şi am găsit soluţia legală ca clubul să nu se închidă sau chiar mai rău. În ceea ce mă priveşte eu sunt mulţumit că am făcut ceea ce trebuia”, a declarat Birlică.
„Poli este un brand. Cred că ar trebui să se găsească un investitor care să susţină clubul, iar autorităţile să vină în lojă şi să asiste la spectacol şi să fim 20.000 de persoane pe stadion, nu să ne chinuim în mediocritate”, a mai declarat Birlică.
Şeful clubului mai spune că echipa poate promova, chiar dacă e în insolvenţă. Rezultatele nu susţin o asemenea posibilitate, cel puţin deocamdată. Noua procedură aprobată oferă protecţie pentru club inclusiv împotriva Primăriei Timişoara şi Consiliului Judeţean Timiş, care trebuie să recupereze banii deja acordaţi pentru funcţionarea echipei. Conform oficialului, în acest moment datoriile ar fi în jur de 450.000 de euro, plus datorii către cei care au creditat clubul cu diferite sume, pe lângă care se adaugă ANAF, în total 3,6 milioane de euro!
Citiți principiile noastre de moderare aici!