Problemele financiare cu care ACS Poli se confruntă au fost comentate de Emilian Hulubei, președintele AFAN, în cadrul unei emisiuni video realizată de o publicație de sport centrală. Acuzațiile aduse de șeful sindicatului fotbaliștilor sunt grave și se referă la datorii salariale de luni bune față de sportivi, dar mai ales la discriminarea fotbalistului Denis Haruț, care ar fi refuzat diminuarea salariului. Clubul timișorean a reacționat și a răspuns la fiecare dintre acuzații.
„Este un club aflat în insolvență, sunt probleme mari cu banii, sunt jucători neplătiți de nouă luni acolo pentru că este un club în insolvență, apoi nu s-a aprobat un plan de reorganizare. În continuare nu se plătesc salariile, sunt jucători care au plecat de la echipă, practic au fost dați afară și s-au făcut acorduri, iar banii nu s-au plătit nici acum. Am înţeles că au fost plătiți numai jucătorii care au venit noi, este un haos total acolo”, spune Hulubei.
Referitor la această problemă, ACS Poli a anunțat că „salariile şi alte datorii acumulate până la data intrării în insolvenţă sunt o tristă realitate, dat fiind că acest club se luptă să se autosusţină financiar din 2015. Nicio datorie dinainte de intrarea în insolvenţă nu poate însă fi plătită înainte de votarea unui plan de reorganizare, care stabileşte cuantumul final de plată şi eşalonarea acestor sume pe trei ani. Procesul este clar definit în lege, nicidecum un proces haotic. Odată ce se soluţionează contestaţiile la tabelul creditorilor de către Tribunal, putem să ne îndreptăm către propunerea şi votarea unui plan de reorganizare. Într-adevăr, există câţiva jucători care au reziliat contractele cu clubul şi faţă de care avem încă una, două luni neplătite. Excepţie fac Andrej Mrkela şi Santiago Rudolf, în cazul cărora aşteptăm o soluţionare judecătorească. Toate aceste plăţi vor fi soluţionate cât putem de repede. Renegocierea salariilor de la începutul acestui an a fost făcută tocmai pentru a oferi un plus de stabilitate clubului, care venea după perioada dificilă din vară, cu retrogradarea în liga secundă”.
Cele mai grave acuzații lansate de șeful AFAN se referă la un anumit jucător, este vorba despre Denis Haruț. Conform șefului sindicatului fotbaliștilor el este discriminat, obligat la antrenamente la ore improprii, lipsit de echipament sportiv de la club, toate acestea pentru că ar fi refuzat scăderea salariului:
„Avem un jucător, Haruț, care este practic discriminat și este supus unui tratament rar întâlnit. Am filmulețe cu jucătorul care se antrenează separat, se schimbă într-o baracă, pentru că refuză să-și diminueze contractul. Jucător de națională Under 19, atenție! I s-a propus o diminuare cu mai mult de 50%. A refuzat, este chemat la antrenamente de trei ori pe zi, la șase dimineața, la prânz și seara de la nouă. Nu i se pune la dispoziție vestiar adecvat, echipament, a venit cu echipamentul de acasă, se antrenează pe sintetic, singur. Câteodată îi trimit un preparator, câteodată da, câteodată nu. Am depus memoriu la Federație (n.r. Federația Română de Fotbal), sper ca aceasta și Comisia (n.r. Comisia de Soluționare a Litigiilor) să vadă că e un caz grav de discriminare și jucătorul să aibă posibilitatea, conform regulamentului, să devină liber de contract. E în risc cariera lui, pentru că este un jucător talentat, de națională. El este plătit pentru că tocmai când am vrut să depunem memoriu de liber de contract, pentru că îndeplineam 90 de zile, el a fost plătit cu un salariu, exact pentru a nu putea să-l scoatem din contract”, a mai declarat Emilian Hulubei.
Desigur, ACS Poli are o poziție și pe această temă, spune că jucătorul nu are forma fizică necesară, fiind mai gras cu cinci kilograme și că din acest motiv are alt program de antrenament:
„Domnul Haruţ este tratat în conformitate cu contractul pe care l-a semnat şi regulamentul de ordine interioară. I se oferă un cadru de antrenament adecvat, se poate schimba în vestiarele de la terenul de la baza «Adrian Stoicov», pe care le-a folosit şi în toamna acestui sezon. Conducerea tehnică l-a supus mai multor teste de aptitudine fizică, pe care le-a căzut, jucătorul depăşind în acest moment greutatea optimă cu peste cinci kilograme. Prin cale de consecinţă i-a fost desemnat un plan de pregătire care să-i permită să revină la forma fizică necesară performanţei. S-au făcut toate eforturile în sezonul de primăvară 2018 ca jucătorul să fie plătit la zi, iar când clubul a intrat în insolvenţă, domnul Haruţ avea doar două luni restanţă de plată. În acest moment este plătit până la decembrie 2018 inclusiv, iar restul salariilor îi vor fi plătite în termen cât se poate de scurt. Pentru a stabiliza clubul financiar, jucătorului nu i s-a cerut diminuarea cu «mai mult de 50%» a salariului, ci i s-a propus o restructurare a salariului astfel: 65% din sumă plătită lună de lună, iar diferenţa de 35% plătită la atingerea obiectivului, salvarea de la retrogradare. Domnul Haruţ a refuzat această ofertă, moment în care clubul a făcut toate eforturile să îi găsească o echipă la care să joace până în vară. Am obţinut o ofertă pentru el din partea clubului CSU Craiova, aflat pe podiumul Ligii 1, cu împrumut gratuit până la vară şi opţiune de cumpărare pentru 100.000 euro, bani care ar acoperi cheltuielile zilnice pentru clubul care l-a format. Jucătorul a refuzat să meargă, justificând că i se va reduce salariul prin această mutare şi că oricum nu va juca la CSU Craiova. Clubul Poli Timişoara a depus eforturi ample pentru a-i oferi lui Denis Haruţ condiţiile necesare să joace fotbal şi să îşi atingă potenţialul. Acesta a refuzat toate ofertele făcute. Ne dorim ca Denis Haruţ să îşi joace toate şansele pe care le are în fotbal şi considerăm că am demonstrat întreaga noastră disponibilitate pentru ca el să se dezvolte ca sportiv”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!